Здравейте
Искам да тегля ипотечен кредит от банка за имот(апартамент) който е на мое име, но е обвързан със слените условия.
Когато дядо ми и баба ми направиха навия нотариален акт, аз бях там и се подписах, но бях непълнолетен и майка ми пое ангажимента да гледа баба и дядо.
И така аз станах собственик на жилище, което цялото се използва и обитава от баба и дядо до деня на тяхната смърт.
Дядо ми почина през февруари тази година, баба ми е болна и на легло, не може да се движи, инвалид е и не 86г.
Живее в друго жилище и майка ми се грижи за нея.
В банката ми казаха, че баба ми трябва само да подпише декларация за отказ от вещно право на ползване. Обаче няколко нотариуса ми казват различни неща. Единият ми казва че е невъзможно, трябва не декларация, а нов нотариален акт да се прави. Друг ми казва, че като ще се прави нов акт нотариален, по добре сделката да бъде покупко продажба. На всякъде ми говорят за 400-500 лв. такса.
Защо в банката ми казаха само подпис под една декларация и някаква държавна такса...кой ме лъже в случая? Колко струва „отказ от вещно право на ползване”?
Защо да правя сделката покупко продажба, след като той имота си е мой, не искам да го продавам, макар никой да не живее там. Все пак имот не се продава, човек има склонност към натрупване и аз точно така правя.
Дано да не звуча объркано, не разбирам от тази материя.
Благодаря предварително.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 15:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ от вещно право на ползване
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Ако изходната информация, която подавате, е вярна, необходим е нотариално заверен отказ на бабата от вещното право на ползване (нотариалната такса е 15 лв.), който да се впише в съответната служба по вписванията. Изобщо разноските би трябвало да са в ниските порядъци на двуцифрените числа... Който ви говори за 500 лв., направо си е измамник. На кого да продавате нещо, което е ваше, не знам. Информацията ви е малко объркана наистина. Но ако правилно съм разрбал, това е отговорът, който търсите.
- Гост
правото на ползване се погасява ако не се упражнява 5 години
това може да се установи със свидетели пред нотариус
другия вариант си остава баба ви да подпише върпосния отказ от право на ползване пред нотариус както сказа колегата
другия вариант си остава баба ви да подпише върпосния отказ от право на ползване пред нотариус както сказа колегата
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|