- Дата и час: 28 Ное 2024, 15:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
може ли да се продаде имот с амо с право на ползване
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Искам да попитам нещо и ще съм много благодарна ако някой ми даде съвет. Става въпрос за семейна къща, която баба ми навремето е построила с дядо ми. След което дядо му умира и оставя наследници баба ми, майка ми и вуйчо ми. Вуйчо ми също умира и оставя две деца и жена, която жена наскора почина. Къщата е на два етажа. Баба ми след смъртта на вуйчо ми прехвърли дела си на майка ми. Ние ползваме вторият етаж и има водени дела, с които е постигнато споразумение да ползваме 1 стая от 1 етаж (от общо 3) и временно разпределяне на двора. Вече 10 и повече години нямаме достъп до 1 етаж а и не сме търсили, тъй като братовчедите ми имаха наематели с които се издържаха през следването им. Въпросът ми е могат ли братовчедите ми да продадат без наше съгласие или уведомление етажа от къщата и част от двора (пуснали са оферта въвагенциите за имоти). Притеснението ни е че агенцията в която са обявилиима свой нотариус, който незнам дали не би "Пропуснал" че нямат делба или акт за собственост и би езвършил продажбата. Ние бихме искали да купим етажа, заради сантиментални неща а и за да имаме спокойствието (последният потенциален купувач беше мутра). Братовчедите ни категорично отказват да разговарят с нас. Можем ли да сме спокойни че ще ни потърсят преди продажбата за да ни предложат ние да откупим дела им или какво да предприемем, ча да излезе в съда че е съсобствен имота. Много ще съм ви благодарна ако някой ме посъветва как да постъпя.
- гостенка
може ли да се продаде имот само с право на ползване
Благодаря Ви много за отговора.Искам само да попитам още нещо. Аз как мога да разбера че е продадено. Ни мога ли просто да пусна някакво писмо до нотариусите или съда като излиза удостоверението за тежест при продажбата да се види че имота е съсобствен. И имаше още някаква наредба за владение по давност над 10 години. Може ли имота да е станал техен ако са минали тези години. И към кого ще е новото евентуално дело към братовчедите ми или към новия собственик.Благодаря Ви още веднъж
- гостенка
покупко продажба с констативен акт
току що говорих с адвокат и той ми каза че братовчедите ми могат да продадат без мен ако имат констативен акт. Какъв е този констативен акт и какви права им дава
- гостенка
Re: покупко продажба с констативен акт
гостенка написа:току що говорих с адвокат и той ми каза че братовчедите ми могат да продадат без мен ако имат констативен акт. Какъв е този констативен акт и какви права им дава
Вижте, единия вариант за прекратяване на съсобствеността е да поискате делба, но мисля, че не ви е удачен, защото това са два етажа и всеки от тях може да се ползва самостоятелно и най- вероятно ще ви ги поделят и ще осъдят братовчедите ви да ви наплатят това което имате от него / като идеални части/. Действително проверете дали нямат нот. акт по давност. Ако нямат, отпратете им една нотариална покана, че вече и вие имате нужда от средства и жилищна площ и ако не ви допускат, както до сега до имота ви дължат обещетение в размер на някаква голяма сума. Така поне ще имате писмено доказателство, че сте желали да си владеете имота, но не са ви давали възможност. но все пак не си пестете дребните суми за адвокат в тази насока. Сами няма да се справите. Трети вариант- иск по чл.33 от Закона за собствеността- длъжни са първо на вас да предложат имота на същата цена и ако вие откажете, едва тогава могат да го продават на друг. Ако това не е спазено възниква правото Ви да искате вие да изкупите този имот на вписаната в нот. акт цена / често с цел икономии на средства за такси се пише дан. оценка и ако това е така е добре за вас, но не се знае. Освен това, отидете до дан. служба и то в случай , че вече нямат нот. акт по давност и вижте дали сте си подали дан. декларация за този имот и то с правилните ид.части от собствеността.
- Гост
в даначната служба излизаше преди месец данъци на името на майка ми баба ми и братовчедите за целия имот, но не съм сигурна дали са го регистрирали. Докато търсих документите които да занеса на адвокатката видях че има заведено дело от майка ми за делба преди три години, което е било отхърлен иска и е постановено ползване. Възможно ли е това да е пречка за изваждането на констативен акт. Спорът е за 1 етаж и част от двора. Втория етаж след смъртта на дядо ми е разпределена на майка ми и баба ми а първия на вуйчо ми и 1 стая на баба ми. А баба ми прехвърля дела си на майка ми. И искам да попитам възможо ли е да купим етажа на разумна цена и какъв е пътя, защото цената която са обявили е безбожно високо спрямо продадените наскоро покрай нас етажи а пък състоянието е просто ужасно (не е поддържано вече доста години). В същото време не искаме и да ги о щетяваме защото това е наследство от баща им - искаме реална цена.
- гостенка
елентарни разлики
Гост написа:Констативен нот.акт се издавава след 10 годишно ползване.Ако имате такива притеснения отидете в службата по вписвания и с ЕГН-то само на единият ви братовчед можете да разберете имат ли нот.акт.Ако са се сдобили с такъв заведете веднага дело.Ако нямат такъв не могат да продадат имота без вас.
Елементарна разлика ли не правите между КНА и НА издаден въз основа на давностно владение (обстоятелствена проверка)?
И вече е Агенция по "Вписванията"
- Гост
Re: елементарни разлики
Служба по вписвания агенция какво значение има името когато става вапрос за едно и също нещо. Ходих до там и нямат издаден акт на свое име за имота. Могат ли на база на друг документ да продадат имота. Благодаря Ви още веднъж за бързите отговори.
- ГОСТЕНКА
Най-добре отидете с документите при адвокат и си заведете дело за делба.Веднага впишете исковата молба в агенцията по вписвания,данъчното и общината за да не им се издават скици и дан.оценки.Пък може и да се разберете след като видят исковата молба и разберат че ще продадът имота след около 6-7години,след преключване на делото.
- Гост
- Гост
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|