начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Делба на съсобствена земеделска земя

Казуси за недвижими имоти

Делба на съсобствена земеделска земя

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 15:25

Здравейте!

Аз, сестра ми и вуйчо ми притежаваме наследствена земеделска земя, за която имаме издаден общ нот.акт за съсобственост ор Поземлена комисия. По ред причини, обаче вуйчо ни, който е притежател на 1/2 идеална част от земята, продава без наше съгласие неговият дял на трето лице.
Въпросът ми е: ако сега ние със сестра ми решим да подпишем делбен договор, с коготрябва да сторим това? С вуйчо ни или с новия собственик на неговия дял?

С поздрав, Захари Захариев.
Гост

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 16:30

Първо вучо ви не може да продава без вашето съгласие предвид чл.33 от Закона за собствеността.
Второ извършена ли е продажбата?
Трето при доброволна делба - договорът за делба е между всички съсобственици.
Четвърто дали при делбата, дяловете на съсобствениците дали ще отговарят на минималните за нива- 3дка, лозе -2дка. и 1 дка за трайни насаждения, но това ще ви го кажат от ОСЗГ/ПК/.
Гост

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 16:44

Въпреки всичко продажбата на дела на вуйчо ми е осъществена. Ние имаме подробна информация за това от новия собственик. Относно дяловете, те отговарят на минималните за нива - 30, 15, 15.
Въпросът е с кого ще делим при това положение - с вуйчо ни или с новият собственик?

С поздрав: Захари Захариев
Гост

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 17:02

зависи кога сте разбрал за продажбата , с оглед сроковете за изкупуване дела на Вашия съсобственик по съдебен ред, ако желаете. ако не делбата ще е между Вас и новия Ви съсобственик, тъй като осъществената прехвърлителна сделка не е нищожна.
Гост

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 17:08

с новият собственик
Гост

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 21:10

Както изглежда ше трябва да разделим парчето земя с новия собственик, закупил дела на съсобственика. Много благодаря за навременната помощ.

Благодаря на всички отговорили ми!

Захари Захариев
Гост

Назад към Имотни казуси