начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Кой трябва да ми учреди право на надстрояване?

Казуси за недвижими имоти

Кой трябва да ми учреди право на надстрояване?

Мнениеот Чудомир » 08 Ное 2005, 15:03

Моля да ми помогнете със следното. Бабата и дядото на моята съпруга имат къща. Къщата е от два етажа, като половината от първия етаж е собственост на сестрата на дядото, а втория етаж е собственост на дядото. Земята е съсобственост на дядото и сестра му. Искаме да ни учредят право на надстрояване чрез дарение и те са съгласни, но трябва ли всички изброени да участват в сделката или само дядото, който е собственик на 1/2 от земята, 1/2 от първия етаж и целия втори етаж?
Чудомир

Мнениеот lora_d » 08 Ное 2005, 15:32

правото на надстрояване се учредява с договор във формата на нотариален акт, подписан между вас и собствениците на земята, както и следва да се подпише декларация-съгласие от всички собственици на обекти в сградата в смисъл, че са съгласни вие да надстроите сградата им-това съгласие се дава от собствениците на обекти в сградата заради това, че се засягат общи части на сградата, в случая тавана или подпокривното пространство и покрива на същата. Струва ми се възможно и без тези декларации като отделни документи, ако те се съдържат в самия нотариален акт за учредяване на правото на надстрояване при положение, че собствениците на земята са собственици и на обекти в сградата построена двърху тази земя
lora_d

Мнениеот Чудомир » 08 Ное 2005, 16:06

Благодаря Ви много за отговора. Май ми се струва че ще е най-добре бабата, дядото и сестрата на дядото да са от едната страна в качеството им на дарители, а съпругата ми ще бъде страна - надарена, като този договор ще бъде под формата на нотариален акт. Така ли е?
Чудомир

Назад към Имотни казуси