начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имотен казус - покупко-продажба на недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

Имотен казус - покупко-продажба на недвижим имот

Мнениеот smile_lolu » 25 Окт 2005, 08:39

Здравейте,
имам един учебен казус, който трябва да подготвя за изпита ми в събота. Само че съм затруднена на къде да тръгна за да го разреша. Ако може за малко насоки...
Казусът е следния:
На 02.09.1988г. Иванов и Петров сключили писмен договор за покупко-продажба на къща и дворно място, собственост на Иванов, находящи се в с. Костурково.
На другия ден Иванов и Петров отишли в кметството, но тъй като било събота, те се видели с кмета едва в понеделник (05.09.1988г). В присъствието на двама свидетели, кметът подписал и подпечатал договора, който после бил подписан и от свидетелите. Купувачът Петров се нанесъл в имота на 11.09.1988г., за да даде възможност на Иванов да изнесе покъщината си.
Страните се разплатили на 09.09.1988г., когато Петров изплатил на Иванов уговорената цена от 1000лв.
На коя дата Петров е станал собственик на къщата?

Това което мен ме озадачава е датата на действието - 1988г.
А другото е този кмет.. От къде на къде ще заверяват договор пред кмета, като договор за покупко-продажба на недвижим имот се сключва задължително в нотариална акт. Моето предположение е че след като не е спазена формата, Петров ще придобие по давност (предполагам 5 годишна давност за добросъвестно владение, тъй като и двамата не допускат че формата е опорочена, в противен случай - с 10г. давност). Ако е така, давността от коя дата започва да тече.. от датата на нанасянето на Петров в имота ли - 11.09.1988г.?
Това са ми предположенията и въпросите..
Моля за малко помощ...
smile_lolu
Нов потребител

Мнениеот Гост » 25 Окт 2005, 09:24

Пак ще се приложи дългата давност, защото този договор изобщо не е основание, годно да те направи собственик; така че Вашият купувач е недобросъвестен владелец. Колкото до давността, започва да тече от 11.09. - когато е започнато владението на имота.
Гост

Назад към Имотни казуси