начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

Към специалистите по гражданско право: Моля за помощ, колеги

Казуси за недвижими имоти

Към специалистите по гражданско право: Моля за помощ, колеги

Мнениеот Силвия » 14 Окт 2005, 12:54

Здравейте,

Темата вече е създадена във Форума, но тъй като не стигнахме до решение или до конкретна позиция, си позволявам отново да помоля за помощта ви.
Става дума за темата "Има ли вещнотранслативен ефект заповед на министър?". Предполагам, че заглавието ми е куцо, но смятам казуса за интересен.
Ще съм ви много, много благодарна, ако предложите конкретно становище по него.

Предварително благодаря на всички!
Силвия

Мнениеот Маринов` » 14 Окт 2005, 16:25

Според мен няма такава хипотеза.В Закона за държаваната собственост са уредени редът и условията за придобиване и разпореждане с имоти и вещи частна държавна собственост.В единия случай заповедта може да се отнася до принудително отчуждаване на имоти - частна собствност, но тогава по смисъла на чл.39 (1) ЗДС Имотът се смята за отчужден от датата, когато се изплати определеното в заповедта по чл. 34а, ал. 2, съответно в решението по чл. 34а, ал. 1 или в съдебното решение, обезщетение.Следователно транслативното действие настъпва от момента на излащане на обезщетението.В вторта хипотеза (разпореждане с частна държавна собственост), по смисъла на чл. 48 (1) Разпореждането с имоти - частна държавна собственост, се извършва със заповед на областния управител, въз основа на която се сключва договор.В този случаи имаме вещно-правният ефект настъпва от момента на подписване на договора при спазавне на изискванията на чл 48 (2).
Маринов`

Мнениеот Гост » 14 Окт 2005, 16:26

Според мен няма такава хипотеза.В Закона за държаваната собственост са уредени редът и условията за придобиване и разпореждане с имоти и вещи частна държавна собственост.В единия случай заповедта може да се отнася до принудително отчуждаване на имоти - частна собствност, но тогава по смисъла на чл.39 (1) ЗДС Имотът се смята за отчужден от датата, когато се изплати определеното в заповедта по чл. 34а, ал. 2, съответно в решението по чл. 34а, ал. 1 или в съдебното решение, обезщетение.Следователно транслативното действие настъпва от момента на излащане на обезщетението.В вторта хипотеза (разпореждане с частна държавна собственост), по смисъла на чл. 48 (1) Разпореждането с имоти - частна държавна собственост, се извършва със заповед на областния управител, въз основа на която се сключва договор.В този случаи вещно-правният ефект настъпва от момента на подписване на договора при спазавне на изискванията на чл 48 (2).
Гост

Назад към Имотни казуси