- Дата и час: 24 Ное 2024, 20:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос
Преди години,когато майка ми и нейния съпруг бяха живи ,искаха да направят дарение на мен и сестра ми,която е преродено дете от този брак.Аз реших вместо на мен направо да прехвърлим моята част на дъщеря ми. Ние си мислехме,че дарението е направено чрез гледане и никой не може да го развали.Сега,когато чета нотариалния акт ,в него пише,че е дарение с право на живеене и след тяхната смърт се наследява.Никъде не пише нищо за гледане.Не знам дали това има значение.И така сега имотът е 50 на 50 на дъщеря ми и моята сестра.Родителите вече са починали.Сега възниква проблема,че съпругът на майка ми има син от предишен брак,който доколкото разбирам има някаква запазена идеална част.Може ли той да развали дарението и ако да,какво всъщност ще получи дъщеря ми.Можем ли на този етап да предприемем нещо, като продажба, строеж или трябва делба с него ,или да си траем и ако той предприеме нищо тогава.Но това не е вариант защото така имотът може да стои с години .Благодаря предварително!
- dida
- Младши потребител
Нещо не ми стана ясно на кого е бил имота преди дарението? На двамата съпрузи? Ако е така то двамата с преродената ви сестра имат запазена част 2/3 от наследството на баща им.. Значи синът има право да развали дарението до тази част. При разваряне на даренията когато имат такива малки части обикновено се стига до наплащане на частта. така че моят съвет е засега да ти траете и никакви стъпки да не предприемате. Ако той нещо вземе да претендира просто ще му предложите да му наплатите частта и толкова. Не е необходимо вие да го търсите сега. Даже ако сте в добри отношения със сестра си можете да се уговорите с нея да си оправите отношенията. Примерно дъщеря ви и тя да продатат ап. и да се купят два нови и самостоятелни. тогава той нищо не може да търси.
- Гост
След като разговарях със сестра си се оказа ,че не братът е проблема ,а сестра ми.Засега той е казал,че щом имотът е дарен той няма претенции.Става въпрос за 1 дка двор със стара къща.Понеже това,че той не се интересува е устно споразумение ,не се знае след време дали няма да се усети ,чe може да развали дарението.Възможно ли е след време ,ако се построи нова къща той да има претенции и към нея.Дъщеря ми не иска да продава ,а да закупи мястото.Новият проблем е сестра ми,защото тя държи да се продаде и иска сума,два пъти по-висока от тази ,която нормално струва.Въпросът ми е какви са възможните рискове за дъщеря ми?Може ли сестра ми да поиска делба на 1 дка двор при положение,че лицето на местото е 15 метра\възможно ли е да се получат 2 двора с лица по 7,5 м\ ?И другият ми въпрос е може ли сестра ми да поиска да се развали дарението ,ако се развали тя ще получи по-голяма част\защото взима и от двамата родители\по-горе съм описала как стоят нещата\.
- dida
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|