начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

завеждане на иск за възвръщане на собственост

Казуси за недвижими имоти

завеждане на иск за възвръщане на собственост

Мнениеот ivaa1 » 28 Сеп 2005, 10:20

Здравейте мили юристи, моля ви да ми дадете съвет в следната ситуация:
Преди известно време закупих апартамент към който има и таванско помещение, но в последствие се оказа че таванското помещение се владее от друг от съседите от блока, без правно основание просто преди 10 год. си го е завладял от възрастната дама от която закупих апартамента а тя не е имала възможност да се пребори за да си възвърне собственоста. Молбата ми към вас е да ми кажете по какъв начин мога да си възвърна владението на това таванско помещение и дали това е възможно. Таванското помещение е вписано в моя нотариален акт със границите му.
Благодаря ви предварително за отзивчивоста
ivaa1
Младши потребител

По мое мнение...

Мнениеот gery » 28 Сеп 2005, 11:50

Първото, което трябва да направите е да ги поканите с Нотариална покана да освободят таванското помещение. Оттам нататък нещата зависят от това как те ще реагират на тази покана. Възможно е (макар и малко вероятно) да се окажат хора и да освободят таванското помещение. Иначе се започва съдебна процедура...
Искът е по ЗС, но така или иначе трябва да поканите лицето да напусне имота, а едновременно с това може да му поискате и обезщетение за това, че ви е лишил от ползването на таванското помещение (в поканата).
Не на последно място – кога придобихте имота?
Късмет!
gery
Потребител

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 12:33

Точно така. Изпратете нотариална покана, в която ги поканете от този момент да Ви върнат владението върху таванското помещение, като посочите, че от момента на получаване на поканата ще Ви дължат обезщетение за ползването на същия. Следващата стъпка е да предявите ревандикационен иск по чл.108 от ЗС.
Отделна възможност е да подадете жалба до районнея прокурор за извършено престъпление по чл.323 от НК- самоуправство.
Гост

...мммм...

Мнениеот gery » 28 Сеп 2005, 12:43

Само с това, че има престъпление по чл.323 от НК не съм съгласна, но все пак аз съм цивилист. Наистина ще ми е интересно да чуя мнението на колегите по въпросът. За мене няма място за жалба до прокуратурата, но все пак нека да чуем пеналистите.
gery
Потребител

Мнениеот verity63 » 28 Сеп 2005, 14:26

Не знам дали е необходимо изобщо да се завежда ревандикационен иск. Все пак таванското помещение е прилежащо към апартамента и доколкото си правя изводи не е обособено като отделен имот. Може би трябва да се търси съдействие от прокурор и органите на МВР за отстраняване на самонастанилите се .
verity63
Младши потребител

Мнениеот verity63 » 28 Сеп 2005, 14:52

ЗСВ

Чл. 118. Прокуратурата следи за спазване на законността, като:
1. (доп. - ДВ, бр. 74 от 2002 г.) привлича по установените в закона ред и срок към отговорност лицата, които са извършили престъпления, и поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер;

2. упражнява надзор при изпълнението на наказателните и други принудителни мерки;

3. (доп. - ДВ, бр. 133 от 1998 г.) предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове и за възстановяване в бързи и неотложни случаи на самоуправно нарушени права;

4. в предвидените от закона случаи участва в граждански и административни дела.
verity63
Младши потребител

Мнениеот scribtor » 01 Окт 2005, 02:09

verity63 написа:Не знам дали е необходимо изобщо да се завежда ревандикационен иск. Все пак таванското помещение е прилежащо към апартамента и доколкото си правя изводи не е обособено като отделен имот. Може би трябва да се търси съдействие от прокурор и органите на МВР за отстраняване на самонастанилите се .

- наистина таванското помещение, ако няма друго складово помещение, като примерно изба или втори таван, няма самостоятелен статут на обект и един вид явява се неделимо от апартамента.
-от несамостоятелния статут на тавана, следва, че той не може да се придобие по давност от съседа, дори да го е владял повече от 10г.
- ревандикационен иск по чл. 108 от ЗС обаче трябва - може да се предяви такъв иск и за част от вещ, в конкретний случаи - за тавана.
- прокуратурата ще каже, че това е граждански спор и няма да се намеси.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот ivaa1 » 02 Окт 2005, 21:13

Оказа се че съседът който владее таванът ми и продавачът са водили дело за въпросния таван за което продавачът е скрил от мен, и съседът е спечелил делото през 70-та год., т.е таванът се ползва със сила на присъдено нещо, а е вписан в моя нотариален акт каво да правя
ivaa1
Младши потребител

Мнениеот scribtor » 02 Окт 2005, 23:24

Пиеш една студена вода.
Съди продавача за евикция.
Избор има. :wink:
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот stavrev » 03 Окт 2005, 23:05

scribtor написа:Пиеш една студена вода.
Съди продавача за евикция.
Избор има. :wink:

Има.Може все пак да се пробва пред прокуратурата с нот.акт. Другият може и да не пази съд.решение от 70-те години.Тогава той ще пие водичка.
stavrev
Потребител

Назад към Имотни казуси