начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

купуване на имот

Казуси за недвижими имоти

купуване на имот

Мнениеот маги » 17 Сеп 2005, 17:53

Привет на всички които четат този форум и искат да помогнат на такива като нас некомпетенции.
Имам 2 вьпроса.
1.Имам кьща , която ми е дарение от моята баба , която почина преди 4 години.Аз имам 2/3 от нея а братвчед ми 1/3.Кьщата е много стара кирпичена и аз я поддьржах досега колкото мога ,защото маика ми живее в нея.Братовчед ми си има стая която дьржи заключена и изобщо не идва в кьщата.Забравих да кажа че кьщата е селска/в едно затьнтено село дето ако изобщо се продаде някоя кьща то е за смешни пари/Та исках да се разберем с него и аз да му наплатя дела за да могна да я стегна по сериозно, а не както до сега аз да стягам а тои никаква грижа.Но тои ми иска някаква голяма сума а ако трябва да бьдем реалисти ,цялата кьша не може да се продаде за тази сума която тои тьрси.Какво ще ме посьвтвате Какво да направя?Кое е наи доброто за мен?Мислила сьм, ако е толкова трудно да се разделим , да направя дарение на някой- я община, я някои бездомник поне едно добро дело.Но вьпроса е сега че майка ми все още живее там

2.Искам да си купя парцел близо до града, какво трябва да гледам при покупката за да не попадна на измама?Парцела е на брат и сестра.
Много се надявам да получа компетентен отговор на вьпросите си и много благодаря.
маги

Мнениеот исса » 26 Сеп 2005, 13:54

за съжаление след като сте съсобственици не можете да продадете на трето лице без неговото съгласие. според чл.33 от Закона за собствеността трябва за предложите на братовчед си първо да закупи имота по същия ред и условия, според които ще продадете. След като имате отказа му, можете да предложите на други хора. но не можете да дарявате и да се разпореждате по какъвто и да било начин без да се съобразите с братовчед ви. а на майка си можете да учредите право на ползване. Относно другия ви въпрос, след като са двама съсобственика, са ви необходими документи за гражданското им състояние, данъчна оценка, скица /актуалност 6 месеца/, удостоверение за липса на тежести и възбрани върху имота от Службата по вписванията, най-добре да направите справка при нотариуса, който изповядва сделката, защото това удостоверение е актуално 24часа само. декларации по чл.226 ДПК за липса на данъчни задължения и по чл. 25 ал.6 от закона за нотариусите относно гражданското състояние, доказателства за платени режийни разходи, разрешително за строеж,ако в имота има сграда, построена след съставянето на стария нот. акт, уд. за наследници, ако имота, който купувате е придобит от продавача чрез наследяване. успех.
исса

Мнениеот tchiko » 27 Сеп 2005, 10:16

Изискването на текста на чл.33, вменява като задължение на съсобственика, представянето на писмени доказателства пред нотариуса, че е предложил на другите съсобственици да купят неговата част, при същите условия, само при продажба. Текста е изчерпателен. Така че няма никаква пречка, тази част да бъде дарена, без за това да се изисква уведомяване на останалите съсобственици.
tchiko

купуване на имот

Мнениеот маги » 30 Сеп 2005, 12:45

Благодаря ви за отзивчивостта
маги

Назад към Имотни казуси