начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

От къде да започна???

Казуси за недвижими имоти

От къде да започна???

Мнениеот ЕМ » 11 Сеп 2005, 21:25

Здравейте!

Ще ви бъда много благодарна, ако ми дадете съвет какво да направя в следния случай:
Преглеждайки стари документи, попаднах на нотариално заверено пълномощно, което майка ми е дала на баща си през 1957 г. и в което е записано "да ме представлява пред н-ския съд и подписва където стане нужда при прехвърлянето на мое име закупения от мен недвижим имот нива ...... кв. м. при съседи A, B, C и Д, в землището на с. Х, от наследниците на У. "
За съжаление майка ми вече е в напреднал стадий на Алцхаймер и не мога да я попитам какво е станало с въпросната нива. По-точно мога да я питам, но отговор няма да получа. Нейният баща (дядо ми) е починал още през 60-те години. Нямам други роднини, които могат да ме осветлят по въпроса. По същия начин стои и въпросът как мога да разбера дали майка ми има наследствени имоти от родителите си, които биха могли да й се възстановят в случай, че са били национализирани.
Сега пред мен стои въпросът от къде да тръгна и какво трябва да направя, за да разбера какво е станало с тази земя. И дано не съм закъсняла с тези въпроси.

Предварително благодаря на всички, които се отзоват на въпросите ми.
ЕМ

Мнениеот scribtor » 11 Сеп 2005, 22:28

Според мен, най-напред се опитай да отидеш в съотентана институция по местонахождение на нивата , и да видиш по плана, на кого се води нивата и от кога.
Можеш, ако се имаш със съседите на нивата, да ги помолиш да видиш тяхна скица на имота, и от там да се ориентираш за собствеността на нивата, тъй като ако е земед. земя се пише и съседите.
Важното е да знаеш в регулация ли е или не, тъй като от това зависи къде да търсиш скица на нивата.
Можеш да имаш проблем и с легитимацията обаче.

Сетих се и нещо по умно! Това написаното по-горе го остави за резервен вариант. По добре иди в Съда /службата по вписвания, в архива/ и направи устна справака по името и ЕГН на евентуалните собственици на нивата / това са тоя за който се съмнаваш, че е купил и евентуални наследници/

Може да комбинираш и двата варианта.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот ЕМ » 11 Сеп 2005, 22:39

Благодаря за мнението!
Ходих в съда и ми дадоха едни стари тефтери (дето не знам след още някоя година хората как ще правят справки в тях (толкова разкъсани са някои страници) - гледах за 1957 и 1958 година като търсих по името на майка ми, която е евентуалния купувач (тогава ЕГН-та не е имало). Може би трябва да отида и да поискам да видя подобен "тефтер" за 1956 г. - годината преди да подпише пълномощното на баща си.

А съседите ... - как да ги познавам като тогава не съм била родена, дори не знам дали земята не е била одържавена.

Един познат ме посъветва да отида в поземлената комисия и оттам да искам да ми направят справка.
Наистина се чудя какво да направя. Търся в момента в интернет информация за поземлени комисии и къде се намират и нещо не успявам да намеря координати на тази, която ме интересува.
Ходих и в Държавния архив - а оттам ме пратиха в съда по местонахождение на нивата и да си търся дали е вписана покупко-продажбата.

Все пак благодаря още веднъж и се надявам да прочета и други мнения от къде изобщо да започна.
ЕМ

Мнениеот Нели » 14 Сеп 2005, 14:38

Би трябвало да проверите в Служба вписвания,която е към районния съд по местонахождението на земята-има ли вписана разпоредителна сделка със земята.Но честно казано се съмнявам,защото говорим за 50-60 те години,когато са съществували ТКЗС-та.При това положение земята сигурно е била в такова стопанство и едва ли е могло да се разпореждат с нея собствениците й.
По-добре ако не е подавана молба за възстановяване собствеността върху земята,да подадете такава до Общинска служба по земеделие и гори/по-рано Поземлена комисия/ по местонахождението на въпросната земеделска земя.Ако не е възстановена,срокът да направите необходимите постъпки е до края на 2005г.
В кметствата съществуват Емлячни регистри,в които собствениците са декларирали имоти-по местонахождението на имота.
Друго не мога да се сетя да направите
Нели

Мнениеот BB » 18 Сеп 2005, 08:49

Най-лесният вариант е да отидете в общината където се намира имота със стария нот.акт,да искате кадастъра /ако е в регулация/ в техническия отдел или в поземлената комисия /ако е извън регулация/.Позовете се на Закона за кадастърът и имотният регистър- чл.8 т.1 Кадастърът и имотния регистър са публични.
чл.93 т.1 Всеки може да получи устна справка за вписванията по партида на недвижим имот,препис или извлечение от нея или удостоверение за вписано или невписано в нея обстоятелство.
Искайте вписванията в расписната книга за имота-три имена и документ за собственост.Отидете в архива за вписвания по местонахождение на имота и потърсете последния нот.акт.В него са вписани представените документи за сделката.Прочетете представения предишен нот.акт и него го намерете в архива и така докато стигнете до нот.акт на името на майка си.Така ще проследите прехвърлянето на имота и ако всичко е законно ще си прецените има ли смисъл да предявите претенции.
BB

Назад към Имотни казуси