начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казус с т.нар. "гола собственост"

Казуси за недвижими имоти

Казус с т.нар. "гола собственост"

Мнениеот Георги Иванов » 06 Авг 2005, 17:51

Здравейте, нуждая се от кратък съвет...

Моите родители дариха апартамент на мен и на брат ми (който живее в чужбина). В нотариалният акт е записано, че майка ни "си запазва правото на пожизнено ползуване върху дареният имот".
Въпросите ми са:
1. Майка ни има ли право да дава под наем апартамента, при положение, че ние, собствениците, не сме съгласни с това? (тя не живее в апартамента, нито пък ние).
2. Ние имаме ли право да го дадем под наем?
3. Има ли начин апартаментът да бъде продаден без съгласието на майка ни?

Като цяло, ние имаме ли някакви права като "голи" собственици, и тя има ли някакви права за разпореждане с имота - отдаване под наем и т.н.

Много благодаря, ако някоя добра душа се съгласи да помогне с малко информация... :oops:
Георги Иванов

Мнениеот monteskio. » 06 Авг 2005, 18:10

Правото на ползване е елемент от абсолютното право на собственост.
Най общо казано, носителят му има право да събира плодовете / напр.наем/, които дава вещта. Но той няма право да се разпорежда с нея / напр. продажба/
Към настоящия момент вие сте лишени от правото на ползване, а негов носител е майка ви. В тази връзка тя може да го отдава под наем / вие не/и да получава наемно възнаграждение. Наемодателите трявба да използват имота според предназначението му, или вие ще можете да уипражните правото си да настоите те да освободят апратамента.
Вие, като носители на рпавото на разпореждане можете да продадете апартамента, но с тази тежест - правото на ползване , уговорено в полза на майка ви.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот Георги Иванов » 06 Авг 2005, 18:15

...Но той няма право да се разпорежда с нея / напр. продажба/

Благодаря за бързият отговор, но не разбирам нещо... "Разпореждането" с имота не включва ли и сключването на договор за наем? Как може договор за наем да бъде сключен от лице, което понастоящем не е собственик на имота?
Георги Иванов

Мнениеот valsorimin » 06 Авг 2005, 18:22

разпореждане означава да се сключи сделка по прехвърляне на собствеността,а договорът за наем е действие по управление на имота.това е разликата
valsorimin

Мнениеот Георги Иванов » 06 Авг 2005, 18:26

ОК - благодаря от сърце за помощта :)

Значи ние, като голи собственици нямаме никакви права върху имота, докато е жива майка ни (дай боже дълго) освен това да го продадем със същото утежнение на друг. Тя от своя страна има правото да прави с него каквото си иска, освен да го продава. Вярно ли съм разбрал?

Тя има ли право да ни забрани да живеем там?
Георги Иванов

Мнениеот minci » 06 Авг 2005, 18:30

Преди време обяснявах правото на ползване на една възрастна жена и след като разбра за какво става въпрос възкликна :"Да разбрах,никой няма да купи апартамент с баба".
Майка Ви може и да не Ви допуска в апартамента.
Другото сте го рабрали правилно.
minci
Младши потребител

Мнениеот аз » 21 Авг 2005, 18:38

Ако бабата не живее в имота 5 години не си ли губи правата?
аз

Мнениеот Гост » 21 Авг 2005, 22:35

Ne, provotto na polzvane ne se pogasqva po davnost. Dokato e jiva nikoi ni6to n emoje da pravi. Moje da se prodade s neino saglasie samo
Гост

Мнениеот адресат » 22 Авг 2005, 08:59

Anonymous написа:Ne, provotto na polzvane ne se pogasqva po davnost. Dokato e jiva nikoi ni6to n emoje da pravi. Moje da se prodade s neino saglasie samo

С погасяването по давност не съм съгласна- виж чл.59, ал.3, предл. 2 от Закона за собствеността- погасява се ако не се упражнява в продължение на 5 години, което означава, че изобщо не трябва да е влизала в имота през този период.
адресат

Назад към Имотни казуси