Необходима ми е вашата помощ при следния казус: при изготвяне на оценка на земите по § 4 от ЗСПЗЗ, считат ли се за подобрения трайните насаждения върху имотите, подлежащи на връщане т.е., включва ли се тяхната стойност в оценката?
Моля спешно за компетентно мнение....!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Оценка на земите по § 4
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Оценка на земите по § 4
Колежке, това е труден казус и трудно може някой от форума да ви отговори, най-добре е да се срещнете с адвокат, който ще може подробно да ти обясни.
- petyo73
- Младши потребител
Колега Гери,
Може ли да конкретезирате въпроса си?
Оценка се изготвя по реда на пар. 4з, ал.2 от ЗСПЗЗ, но в този случай, получилия право да закупи земята ползовател изплаща чрез общината на бившите собственици стойността на земята, като се взимат предвид коефиценти за отдалеченост от населено място, инфраструктура, транспорт и т.н.
Оценка на подобренията би имало евентуално в случаите по пар.4б - когато, за да се направи въвод на владение на бившите собственици, същите следва да уредили отношенията си с ползователите - в този случай именно се прави оценка на подобренията - който в повечето случай са трайни насаждения- но сумата в никакъв случай не е голяма, срещала съм и случай в които се оценят и подобрения в инженерната инфраструктура, примерно изграждането на отклонения от общи мрежи и съоръжения, но наистина сумите са много под реалните пазарни цени.
В повечето случай, страните ползователи и бивши собственици за по-лесно и бърззо представят пред адм, орган нот. заверена декларация, че са уредили отношенията си.
Няма пречка обаче и да се възложи оценка на лицензиран оценител.
между другото - практиката на съда по пар.4з е противоречива - относно реда, по който следва да се изчислява оценката
Може ли да конкретезирате въпроса си?
Оценка се изготвя по реда на пар. 4з, ал.2 от ЗСПЗЗ, но в този случай, получилия право да закупи земята ползовател изплаща чрез общината на бившите собственици стойността на земята, като се взимат предвид коефиценти за отдалеченост от населено място, инфраструктура, транспорт и т.н.
Оценка на подобренията би имало евентуално в случаите по пар.4б - когато, за да се направи въвод на владение на бившите собственици, същите следва да уредили отношенията си с ползователите - в този случай именно се прави оценка на подобренията - който в повечето случай са трайни насаждения- но сумата в никакъв случай не е голяма, срещала съм и случай в които се оценят и подобрения в инженерната инфраструктура, примерно изграждането на отклонения от общи мрежи и съоръжения, но наистина сумите са много под реалните пазарни цени.
В повечето случай, страните ползователи и бивши собственици за по-лесно и бърззо представят пред адм, орган нот. заверена декларация, че са уредили отношенията си.
Няма пречка обаче и да се възложи оценка на лицензиран оценител.
между другото - практиката на съда по пар.4з е противоречива - относно реда, по който следва да се изчислява оценката
-
cleo - Потребител
благодаря ви! смущава ме именно това, че практиката на съда е противоречива и има разногласие мужду юристите относно това, трайните насаждения обект на оценката ли са.
- клое
А следва ли построената сграда, която е основание за придобиване по &4 да е законна? При съставяне на нот. акт изследва ли се този въпрос?Мерси
- pol1
А колега, това Гери не съм аз, ще помоля питащата дама да не използва чужди никове. Късмет и успех!
- Гери
разбира се, че се оценяват. Ползвателите имат правата по чл. 72 от ЗС - и трайните насаждения и сградите се оценяват в случаите когато земята се възсатновява на собствениците. Изненадана съм обаче - всички срокове отдавна изтекоха - помислете дали претенцията не е погасена по давност. Последния срок за закупуване беше 31.01.1998 г.
- daris
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|