Привет колеги,
Сблъсках се челно с един газопроводен казус, като муха с предно стъкло и за да не бъде последното нещо което ще ми мине през главата собствения ми газопровод (справка, едноименния виц за мухата и предното стъкло) ви моля за помощ. Казусът е следният:
Налице е сграда, публична държавна собственост. Налице е и газопровод, затъкнат в нея. Той, като съоръжение на техническата инфраструктура, не се актува със сградата ами си е снабден с разрешение за ползване както си му се следва...
Драмата се състои в това, че същият следва да бъде продаден на съгл. § 4. от ПЗР на Закона за Енергетиката на преносното или съответното разпределително предприятие. (Мн. мразя мнополисти, уредени със закон!) Дотук нищо лошо, но въпросът е в това каква е собствеността върху газопровода. Дали следва сградата (държавна публична) или е частна държавна, и няма нищо общо със сградата?
Относно това дали е движима или недвижима вещ, мисля, че нотариусите са сравнително единодушни (с няколко излючения), че е движима.
Благодаря!
ИБ
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Газопровод
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Освен земята (и сградите), недвижими са и всички вещи, който са трайно прикрепени към земята или към сградите. По въпроса за газопроводите имаше един добър анализ в Собственост и право - 2004 или 2005г. Едно е обаче газопровод, друго е газопроводна инсталация в сграда, трето е "енергиен обект (който включва всичко друго "без инсталациите на потребителите").
Предоставената информация за конкретния случай е твърде обща, за да може да се даде еднозначен отговор.
Предоставената информация за конкретния случай е твърде обща, за да може да се даде еднозначен отговор.
- didide
Благодаря за отговора!
Определението го знаем за недвижима вещ. Въпросните анализи бяха изчетени, то не е само един, даже и по стария закон има - и тях изчетох, но това не ми отговаря на основния въпрос. Освен това теоретичният анализ на колегата там (те всичките 4 статии са от него) не съвпада с практиката, а тя е, че нотариусите не издават нотариални актове за газопроводи, с ЕДИНИЧНИ изключения, както споменах.
Става дума за газопровод като газопровод, съвсем си е енергиен обект, а не домашна инсталация, иначе не би подлежал на изкупуване по ЗЕ.
Основното, което ме мъчи е статутът му като публична или частна държавна собственост. Не откривам привръзка към сградата в ЗУТ, а съоръжението преминава през общински, частен, и държавен публичен имот. Това последно е така само за цвят, да ми е по леко на душата...
Определението го знаем за недвижима вещ. Въпросните анализи бяха изчетени, то не е само един, даже и по стария закон има - и тях изчетох, но това не ми отговаря на основния въпрос. Освен това теоретичният анализ на колегата там (те всичките 4 статии са от него) не съвпада с практиката, а тя е, че нотариусите не издават нотариални актове за газопроводи, с ЕДИНИЧНИ изключения, както споменах.
Става дума за газопровод като газопровод, съвсем си е енергиен обект, а не домашна инсталация, иначе не би подлежал на изкупуване по ЗЕ.
Основното, което ме мъчи е статутът му като публична или частна държавна собственост. Не откривам привръзка към сградата в ЗУТ, а съоръжението преминава през общински, частен, и държавен публичен имот. Това последно е така само за цвят, да ми е по леко на душата...
- Гост
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|