Уважаеми юристи,
имам следния проблем със ЗУТ и не мога да намеря рационално решение:
Собственици сме на първия етаж от стара къща. Партера е закупен миналата година от ООД с чуждестранно участие, чиито представители са идвали само един път, при въвода във владение и от тогава помещенията се необитаеми и никакъв техен представител не се е появявал.
В съседния имот ще започва строителството на нова сграда, за което в момента се разработва ПУП. Предвижданията са за свързано застрояване на калкан с нашата къща. При такова застрояване обаче, ще се наложи строителя да отреже част от нашия покрив (стрехата му `виси` над имота на съседите) и самия покрив да бъде обърнат от двускатен, какъвто е в момента, в едноскатен, за да се избегнат бъдещи проблеми заради натрупване на сняг и заледявания, което може да доведе до пропадане на покрива (къщата е много стара, на гредоред и покрива е подпрян също на греди и дървени колони). Всички специалисти, вкл. и архитекта на общината са единодушни, че това `обръщане` на покрива е наложително. Тук идва проблема! Понеже покрива е обща част на сградата, по закон за поправката му се изисква нотариално заверено съгласие на останалите съсобственици и архитекта на общината каза, че без него няма да ни издаде разрешение. Както обаче споменах по-горе, те са идвали в имота си само веднъж, преди година и половина и от тогава никой не знае как и къде да ги намери. Във фирменото дело е посочен като седалище адрес, за който е представен наемен договор за срок 10 месеца! Въпреки това отидах на този адрес, но в апартамента нямаше никой.
Така попадаме в една задънена улица... Има ли някаква процедура, по която може да се замести съгласието на съсобствениците, при положение, че ремонта на покрива е повече от наложителен, предвид строителството в съседния имот?? Всякакви съвети или мнения биха ми били от полза.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЗУТ-проблем
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ЗУТ-проблем
Има. Вариантите са два!!! Но както, вероятно се досещате, консултациите не са безплатни. Е, ако някой от колегите не е на моето мнение, нека той каже.
-
scribtor - Потребител
Сега какво... дайте ми банкова сметка, да Ви преведа хонорара, уважаеми scribtor :) Останала съм с добро впечатление от Вас и Вашите постове...
Наистина имам нужда от помощ! Съветвала съм се с достатъчно много юристи, техници и архитекти на местна почва... най-отчайващото е, че точно в кметството никой не знае ЗУТ-а! Просто чакат да им дадеш готово решение на въпроса...
Наистина имам нужда от помощ! Съветвала съм се с достатъчно много юристи, техници и архитекти на местна почва... най-отчайващото е, че точно в кметството никой не знае ЗУТ-а! Просто чакат да им дадеш готово решение на въпроса...
- milamila
- Нов потребител
Държа на личен контакт. По банка хонорар се плаща, ама свястна консултация по пощата и без конктетни документи не се дава.
Но дали си струва - не е важно аз да знам как може да стане, а в общината, респективно в района, да бъдат убедени, че така може?
И тъй като обичам да ме хвалят,.... ще Ви подхвърля една безплатна идейка - пробвайте се и молба за изадане на заповед за освидетелстване и саниране на сградата - съгласие на съсобственици и съседи не трябва. Основанието е в ЗУТ.
Но дали си струва - не е важно аз да знам как може да стане, а в общината, респективно в района, да бъдат убедени, че така може?
И тъй като обичам да ме хвалят,.... ще Ви подхвърля една безплатна идейка - пробвайте се и молба за изадане на заповед за освидетелстване и саниране на сградата - съгласие на съсобственици и съседи не трябва. Основанието е в ЗУТ.
-
scribtor - Потребител
Знам, че трябва да убедя архитекта и за това искам да му предложа готово, аргументирано решение - така по-лесно би предприел някакви действия, защото до момента отказва изобщо да си мръдне мозъка повече от минималното и да помисли за нормално решение на въпроса.
Идеята с освидетелстването на сградата отдавна лежи в главата ми, но имайки си работа с Община Варна, това е възможно най-трудния път, по който можем да поемем и за това съм го оставила като най-, най-краен вариант :)
А относно личния контакт... ако имате идея как да бъде осъществен (разбрахте вече, че съм от Варна :) ) - моля, очаквам предложение.
Идеята с освидетелстването на сградата отдавна лежи в главата ми, но имайки си работа с Община Варна, това е възможно най-трудния път, по който можем да поемем и за това съм го оставила като най-, най-краен вариант :)
А относно личния контакт... ако имате идея как да бъде осъществен (разбрахте вече, че съм от Варна :) ) - моля, очаквам предложение.
- milamila
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|