начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

жск и последиците от развод.

Казуси за недвижими имоти

жск и последиците от развод.

Мнениеот dempy123 » 14 Апр 2005, 09:40

Благодаря ви предварително за изказаното мнение по въпроса.
Интересува ме може ли член кооператор да се откаже от членство в жск , на негово място встъпи майка му и след издаване на акт обр.15 и снабдяване на членовете с нотариални актове ,същата да дари на сина жилището.Ако синът се разведе ще има ли съпругата в този случай /след дарението/ право на част от жилището.
dempy123
Младши потребител

Re: жск и последиците от развод.

Мнениеот evgo » 14 Апр 2005, 10:35

В случая ми се струва, че се търси заобикаляне на закона. Маньоврите от сорта аз на теб, път ти после на мен понякога минават, но не винаги. В други случаи стават едни каши....
Сега:
1.Отказ от членство и заместване в ЖСК наистина има, но той се извършва в полза на съпруг/а, а с решение на ОС на ЖСК и на децата - чл.16 ал.1 ЗЖСК. Майката тук не фигурира.
2.Прехвърляне на членски права е другият вариант, но тук май опираме до членските права и на съпругата и тъй като повече информация във въпроса няма, няма и да коментирам. Във всички случаи обаче, прехвърлянето но членски права при режим СИО се извършва с писмен договор с нотариално заверени подписи, след съответнто решение на ОС на ЖСК за освобождаване на членове, съответно приемане на нови на тяхно място
Материята не е толкова елементарна, работата е за адвокат. Най-общо Закон за ЖСК и евентуално Постановление № 3 от 12.11.83 на Пленума на ВС и Поставоление № 8/80г. от 17.06.81г. на Пленума на ВС.
На другия въпрос относно дарението по време на брака и част на имота за съпругата, отговорът е: не, но много зависи от това какво ще се случи ако сделката по прехвърляне на членските права в ЖСК не е правно издържана .
evgo

Мнениеот dempy123 » 14 Апр 2005, 10:51

Благодаря ти evgo за компетентното мнение. Просто се интересувах може ли да се използва този механизъм като цяло.
dempy123
Младши потребител

Мнениеот dempy123 » 14 Апр 2005, 11:01

А ако напусне доброволно и уреди финансовите отн. с кооперацията ,както следва от ЗЖСК и след изтичане на законоустановеният срок за този имот Общото събрание приеме неговата майка ?
dempy123
Младши потребител

Назад към Имотни казуси