начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Няколко питания за собственост върху земя

Казуси за недвижими имоти

Няколко питания за собственост върху земя

Мнениеот Роси » 05 Яну 2005, 15:33

Здравейте,
Надявам се да можете да ме посъветвате как да посъпя в следния случай:
Баба ми има документ представляващ решение на поземлената комисия за възстановяване правото на собственост на земеделска земя. Документът е издаден през 1992г. и досега не е съставен нотариален акт, нито (доколкото знам) е плащан някакъв данък за тази земя. Въпросът ми е може ли по някакъв начин да се извади нотариален акт за земята или е прекалено късно? Ако е възможно, какво трябва да направя?
Благодаря предварително!
Роси

Re: Няколко питания за собственост върху земя

Мнениеот Силви » 05 Яну 2005, 18:20

Земята на баба ти ли е или тя е наследник?
Силви

Мнениеот Иван » 06 Яну 2005, 09:30

Не ви трябва нотариален акт. Решението на поземлената комисия/сега общинска служба по земеделие и гори/, придружено със скица за имота/имотите описани в него, има силата на констативен нотариален акт съгласно ЗСПЗЗ-чл.10 ако не се лъжа.
Иван

Мнениеот vanja » 06 Яну 2005, 09:41

Може да си издадеш констативен акт за собственост ако искаш но рещението на поземлената комисия е достатъчно стига да пише в него влязло в законна сила и с него може да продадеш земята данъци не се дължът за земеделска земя все още
vanja
Младши потребител

Мнениеот Силви » 06 Яну 2005, 17:14

Така е-има силата на НА, но все пак не е. Така че нищо не пречи въз основа на решението на поземлената комисия д а си извадиш констативен нотариален акт за собственост.
Силви

Мнениеот valena_ » 06 Яну 2005, 17:44

Иван е прав, няма нужда да се вади нот. акт, но трябва задължително решението на поземлената комисия да се впише.
valena_
Младши потребител

Мнениеот miss pravo » 06 Яну 2005, 22:34

i vse pak- izvadi si notarialen akt,to4no vyz osnova na tezi dokumenti i reshenie na pozemlena komisiya...idi pri edin ot notariusite v grada si i toi shte napravi kakvoto e neobhodimo....no notarialen akt moje da se systavi.
miss pravo

Мнениеот Роси » 07 Яну 2005, 13:00

Земята е била на наследствена на дядо ми, но той е починал преди 20 години.
Сега мисля, че баба ми и двмата й синове я наследяват.
Благодаря.
Роси

Мнениеот Роси » 07 Яну 2005, 13:01

Много ви благодаря на всички за отговорите.
Роси

Назад към Имотни казуси