- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Оспорване на договор за гледане и издръжка
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Оспорване на договор за гледане и издръжка
Здравейте! Имам следния казус - лелята на моя баща придобива от неговата баба(нейната майка, която почина преди 4 години) имот с дарение, за което има и нотариален акт, а след това, няколко месеца по-късно, придобива същия имот с договор за гледане и издръжка, за който има втори нотариален акт. Възможно ли е в съда този договор да бъде развален и съответно нотариалният акт да падне, тъй като тя не може да придобие имот от майка си, който вече е неин на основание по-ранно дарение, а след това и баща ми да придобие запазената си част като наследник на баба си.
- morti03
- Нов потребител
Re: Оспорване на договор за гледане и издръжка
Да, може да се оспори.
Но може направо да се иска намаляване на запазената част един вид или да се оспори дарението.
Но може направо да се иска намаляване на запазената част един вид или да се оспори дарението.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Здравейте. Считам, че е много възможно да не получите коректен отговор на така поставените въпроси, защото питането е твърде общо. Споделяте факти без подробности, които в този случай са от съществено значение. Например, ако е дарен целият имот при първата сделка правните последици ще са различни от случая, в който са дарени идеални части и в последствие има ДГИ. Във Вашият случай е задължително да посетите адвокат или нотариус, който да се запознае с документите /нот. актове/ и да Ви консултира.
Освен това е важно бабата - дарител притежавала ли е други имоти /имущество/ по времето на смъртта си и по какъв начин си мислите, че баща Ви има право да търси запазена част от баба си.
Иначе споделям мнението на колегата Иван, като се съобразите с горната препоръка.
Успех.
Освен това е важно бабата - дарител притежавала ли е други имоти /имущество/ по времето на смъртта си и по какъв начин си мислите, че баща Ви има право да търси запазена част от баба си.
Иначе споделям мнението на колегата Иван, като се съобразите с горната препоръка.
Успех.
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
Бабата първо е прехвърлила с дарение 1/2 от своите идеални части( общо 4/6) и след това е прехвърлила са договора за издръжка и гледане същите тези 1/2 идеални части, но и всичко останало. Баща ми е също собственик в имота заедно с баба си и леля си, като наследява 1/3 от идеалните части на дядо си след смъртта му, а те двете останалите 2/3.
- morti03
- Нов потребител
Търсете пряк начин да експлоатирате вещта - едно дело е най-малкото 2-3 години - защото ще има и съпротива.
На мен ми е отнемало в сравнително миниатюрен съд - като Велинград - при това перфектен съдия - Ваня Тотолакова - няколко месеца да проработи делото, да се сравняват документи, вписвания и т.н.
Ако има начин - да се експлоатира вещта е най-разумното.
На мен ми е отнемало в сравнително миниатюрен съд - като Велинград - при това перфектен съдия - Ваня Тотолакова - няколко месеца да проработи делото, да се сравняват документи, вписвания и т.н.
Ако има начин - да се експлоатира вещта е най-разумното.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|