Срок за превеждане на част от продаден наследствен имот от упълномощен съсобственик
Здравейте,
Живея в чужбина и направих пълномощно на моята сестра, с които имаме общ имот, да действат от мое име за продажбата му.
Имота е наследствен, от моят вуйчо, който почина в началото на годината. Той не е бил семеен и няма деца. Имота се разделя по равно между неговите 3 сестри (наследници по съребрена линия).
В пълномощното упълномощих моята сестра да получи сумата от продажбата от мое име в нейна банкова сметка.
Интересува ме, има ли законов срок, в който след продажбата тя се задължава да ми преведе сумата, и какви са правата ми в този случай, ако тя не го направи? (В пълномощното няма записани срокове за това.)
Благодаря ви предварително за отговорите.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Срок за превеждане на част от продаден наследствен имот
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Срок за превеждане на част от продаден наследствен имот
Не, няма такъв срок. Ако сестра ви не ви даде полученото доброволно, можете да я съдите за парите.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
Това, че сте съгласен тя да получи сумата от Ваше име - по нейната банкова сметка, аз лично, считам, че означава това. Да получи сумата от Ваше име - по нейната банкова сметка.
Сиреч, собствеността на парите си е ваша.
Обаче, ако сте се съгласили тя да получи сумата "както от ваше име и за ваша сметка, така и вместо вас, по нейната банкова сметка", тогава трябва да се направи по-задълбочен анализ. Неподготвено считам, че сумата пак си е ваша.
Иначе считам, че давността да си искате парите се погасява с 5 годишен давностен срок. Срокът започва да тече от деня, в който сте я уведомили, че си искате парите, респективно от датата, когато "черно на бяло" сте се разбра ли тя да си Ви даде паричките.
Обръщам внимание, че телефонно обаждане от типа на: "Ало, какче, да ми изпратиш парите от сделката" няма да Ви помогне в съда.
Търсете адвокат.
Сиреч, собствеността на парите си е ваша.
Обаче, ако сте се съгласили тя да получи сумата "както от ваше име и за ваша сметка, така и вместо вас, по нейната банкова сметка", тогава трябва да се направи по-задълбочен анализ. Неподготвено считам, че сумата пак си е ваша.
Иначе считам, че давността да си искате парите се погасява с 5 годишен давностен срок. Срокът започва да тече от деня, в който сте я уведомили, че си искате парите, респективно от датата, когато "черно на бяло" сте се разбра ли тя да си Ви даде паричките.
Обръщам внимание, че телефонно обаждане от типа на: "Ало, какче, да ми изпратиш парите от сделката" няма да Ви помогне в съда.
Търсете адвокат.
- hristev
- Потребител
Давностния срок тече от момента на постъпване на парите в банковата сметка и ако не бъдат преведени може да си ги искате чрез съда. Ако сделката още не е станала посочете в пълномощното ваша банкова сметка където да постъпят парите. Трябва да се прочете и самото пълномощното защото често в него пишат глупости.
- ivanov_p
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|