Какво мислите по този казус:
Един мой познат ме попита дали ще има проблеми. Преди около 7-8 години купил къща от един турчин, който в последствие заминава за Турция, и повече не се е появявал. При сделката нотариуса ги убедил, че генерално пълномощно ще замести нотариалния акт за собственост. И тъй като мой познат нямал достатъчно пари, избрал генералното пълномощно. Сега се притеснява, че турчина може да се върне и да оттегли пълномощното.
Доколкото разбрах в пълномощното пише всички подробности от сделката (вид на имота, цена и т.н.). Може ли сега на базата на това пълномощно да си извади нотариален акт? И ще има ли проблеми ако реши да продаде имота без акт за собственост?
Благодаря
- Дата и час: 24 Ное 2024, 02:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
пълномощно за имот
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: пълномощно за имот
Какво значи да закушиш имот с пълномощно? Единственият валиден и законен начин за това е чрес сделка / пр. покупко-продажба, замяна и др./ под формата на нотариален акт! Пълномощното може да послужи само за прехвърляне на собственост, но дълбоко се съмянвам някой нотариус да изповяда сделка с пълномощно от преди 7-8 години /което въобще не е ясно оттеглено ли е/ + при покупко-продажба се подписват едни декларация по ДПК от собственика, как ще стане това! Моето становище е че за декларация пълномощно не може да се ползва! Декларатора носи лична отг. по 313 от НК за неверните данни отразени в нея! Един вид който плаща зле, плаща два пъти. Другият вариант е да стои и да чака да минат 10 години и да си извади нот. акт за придобиване по давност, който обаче хич няма да му е съвсем сигурен титул за собственост!
- Гери
Би ли публикувал въпросното пълномощно, без имена и други лични данни разбира се.
Иначе съм съгласна с Гери, но наистина съм много любопитна да видя това творение на "правната мисъл"
Иначе съм съгласна с Гери, но наистина съм много любопитна да видя това творение на "правната мисъл"
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
пълномощното не замества нотариалният акт , недвижим имот се прехвърля с нотариален акт това е форма за действителност на сделката ,предполагам че това е било пълномощно с което вашият познат да продаде сам на себе си имота /тоест да се договаря сам със себе си /
в пъллномощното за продажба на недвижим имот се описва целия имот както е по акта , ако не е записана цена се записва текста да продаде на когото и да е и на каквато и да е цена вкл. да се договаря сам със себе си
най важното пълномощното за продажба на недвижим имот не е генерално ,а е ИЗРИЧНО -ТОЕСТ ОПИСВА СЕ ИМОТА И ДЕЙСТВИЯТА КОИТО ДА ИЗВЪРШИ ТОВА ЛИЦЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИМОТА В СЛУЧАЯ ДА ГО ПРОДАДЕ /така както сте описали пълномощното то е изрично /
ВАШИЯТ ПОЗНАТ -ако в пълномощното е записано да продаде имота сам на себе си да го прави ,ако ли не да го прехвърли на някой близък ,този някой да му даде обратно писмо че сделката е привидна/за по -голяма сигурност/ и след вписване на нотариалният акт този някой да продаде имота отново на вашият познат
в пъллномощното за продажба на недвижим имот се описва целия имот както е по акта , ако не е записана цена се записва текста да продаде на когото и да е и на каквато и да е цена вкл. да се договаря сам със себе си
най важното пълномощното за продажба на недвижим имот не е генерално ,а е ИЗРИЧНО -ТОЕСТ ОПИСВА СЕ ИМОТА И ДЕЙСТВИЯТА КОИТО ДА ИЗВЪРШИ ТОВА ЛИЦЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИМОТА В СЛУЧАЯ ДА ГО ПРОДАДЕ /така както сте описали пълномощното то е изрично /
ВАШИЯТ ПОЗНАТ -ако в пълномощното е записано да продаде имота сам на себе си да го прави ,ако ли не да го прехвърли на някой близък ,този някой да му даде обратно писмо че сделката е привидна/за по -голяма сигурност/ и след вписване на нотариалният акт този някой да продаде имота отново на вашият познат
- donna
- Старши потребител
Как ще го прехвърли без декларациите по ДПК?
[%sig%]
[%sig%]
- gery
- Потребител
За donna
Просто преразказвам думите на моя познат, не съм виждала никакъв документ. Каза ,че си имал договор за покупко - продажба и пълномощно, но няма нотариален акт. И тъй като на мен ми стана интересно, реших да питам и други за тяхното мнение.
Просто преразказвам думите на моя познат, не съм виждала никакъв документ. Каза ,че си имал договор за покупко - продажба и пълномощно, но няма нотариален акт. И тъй като на мен ми стана интересно, реших да питам и други за тяхното мнение.
- NaNe
освен по 226 от ДПК ,трябва да се представи декларация за гражданство и имуществено състояние - начина е един след като човека не е в страната да му ги прати и подписа да се завери в бългаското консулство или от чужд нотариус но тогава е по-сложно декларацията следва да се преведе подписа да се завери и да се завери от чужд нотариус ,там става малко по сложно ще се наложи превод и апостил
- donna
- Старши потребител
как така има договор за покупко продажба -за предварителен договор ли става дума ,ако не е такъв той е нищожен и според доктрината се трансформира като предварителен ,вашият познат знае ли какво има или ще изкочи още нещо
- donna
- Старши потребител
Този уикенд ще се постарая да се видя с него и да го разпитам по-подробно. Благодаря ви за отговорите.
- NaNe
Ами ако упълномощителят е починал?
Декларацията по чл. 226 ДПК не е проблем защото може да се извади удостоверение от данъчната служба .Колкото до декларацията по чл. 25 ЗНот може да представите др. доказателства за обстоятелствата , които се декларират с нея..По-важно е да знаете имота деклариран ли и и кой плаща данъците му.Как е записан в разписния списък към плана?
Декларацията по чл. 226 ДПК не е проблем защото може да се извади удостоверение от данъчната служба .Колкото до декларацията по чл. 25 ЗНот може да представите др. доказателства за обстоятелствата , които се декларират с нея..По-важно е да знаете имота деклариран ли и и кой плаща данъците му.Как е записан в разписния списък към плана?
- az13
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|