- Дата и час: 30 Ное 2024, 10:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Общината си иска сградата
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Общината си иска сградата
Здравейте, може ли някой да ми каже може ли Общината да си вземе сградата? Ако една сграда е построена върху общинска земя с издадено разрешение за строеж през 1995г., на основание договор за съвместна дейност с общинско предприятие и ЕООД. След като е построена сградата Общинското предприятие го ликвидират и със договор то отстъпва всички права на ЕООД-то. ЕООД- то вади нотариален акт за сградата, но след години Общината решава, че сградата е нейна и иска да ги изгони, но дължи пари на ЕООД-то. Завежда се дело и съдът през 2001г. издава изпълнителен лист, с който допуска обезпечение на бъдещ частичен иск с правно основание чл.79,ал. 1 във вр. с чл. 258 от ЗЗД за неплатено възнаграждение по договор, и бъдещ частичен иск с правно основание чл. 79 ал.1 във вр.чл.82от ЗЗД за обезщетение за имуществени вреди. Налага обезпечителна мярка "задържане на обекта" и предаването му на дружеството (ЕООД-то) за отговорно пазене до приключване на делото по горепосочените искове. След този изпълнителен лист, обаче, Общината продава част от имота на друго лице. Законосъобразно ли е това? Лицето е влязло във владение въпреки жалбата на ЕООД-то до Областния управител, който не е направил нищо. Може ли след като земята е частна общинска собственост да се придобие по давност и как да се запази сградата? Надявам се да ми помогнете поне с насоки каде да търся отговорите или ако има някаква съдебна практика по сходни на този казус проблеми ще съм ви благодарна.
- mariq03
- Нов потребител
Re: Общината си иска сградата
Нито през 1995 г.е било, нито сега е възможно да се придобие собственост върху построен на чужда земя недвижим имот на основание на договор за съвместна дейност.
Какъв е този договор? Едва ли е за прехвърляне на право на собственост върху недвижим имот...
Ситуацията изглежда ясна: Сградата си е на общината, която има да дава, а ЕООД-то е ползвател и подобрител, който има да взема, и т. н. Спорът май няма нищо общо с недвижимия имот.
След като е построена сградата Общинското предприятие го ликвидират и със договор то отстъпва всички права на ЕООД-то
Какъв е този договор? Едва ли е за прехвърляне на право на собственост върху недвижим имот...
Ситуацията изглежда ясна: Сградата си е на общината, която има да дава, а ЕООД-то е ползвател и подобрител, който има да взема, и т. н. Спорът май няма нищо общо с недвижимия имот.
- magodeoz
- Активен потребител
Общината отстъпвала ли е право на строеж за изграждане на сградата? На кого е било издадено разрешението за строеж ? Ако Общината не е отстъпвала право на строеж за изграждане на сградата, построената върху общински терен сграда си е на Общината, както писа вече колегата.
- rts
- Активен потребител
Характерно при "публично-частните партньорства" е, че обикновено траят около 4 години /ако няма предсрочни избори - тогава и по-малко/. Та в този ред на мисли "публичната част" от партньорството може всичко /включително да си взема и да дава каквото и когато си поиска /...
- inspectora
- Активен потребител
Благодаря Ви за отговорите, но аз напълно се оплетох с този казус. МИсля, че усещам на къде вървят нещата,но....В отговор на rts- няма отстъпено право на строеж, а има разрешение за строеж на общината, като собственик и общинската фирма и ЕООД-то като инвеститор. Сградата след това е узаконена и е издаден нотариален акт на името на ЕООД-то. Този нотариален акт е издаден 2008г. А преди това, през 1999г., когато общинското предприятие е в ликвидация, сключва спогодба с ЕООД-то. В нея се поменава, че общинското предприятие дължи пари на ЕООД-то и вместо това му прехвърля в собственост метална покривна конструкция, т.е. сградата, за която е издадено разрешение за строеж.(та нещо тук не ми става ясно, защото в нотариалния акт пише, че обекта представлява масивна сграда). Така, че може би Magodeoz е прав-"Ситуацията изглежда ясна: Сградата си е на общината, която има да дава, а ЕООД-то е ползвател и подобрител, който има да взема, и т. н. " Ще се поровя още малко из документите и законите, но надали ще стигна до друг извод. Благодаря ви мненията.
- mariq03
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|