начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

За имотните казуси в главата на бъдещ инж.

Казуси за недвижими имоти

За имотните казуси в главата на бъдещ инж.

Мнениеот ibvarna » 31 Юли 2009, 01:03

Здравейте...
През последните месеци порчетох голям обем от закони норм. актове и т.н. ...
Логично в главата ми настана хаос :) Бих искала да се обърна към вас за помощ...
Тъй като имам цяла купчина въпроси, ще ги задавам един по един и ще съм благодарна за всеки един отговор :) и предварително се извинявам за не-правния език :)
Въпрос 1.През 70-те години дават на дядо и баба право на ползване на парцел по постановление (вилните местности - добре познати и любими на всички ни) и те си построяват къща - до колкото знам е законна. Дядо ми се разболя точно по времето когато трябваха оценителни протоколи, заплащане и т.н., баба също е болна - нищо не е движено по въпроса за собствеността на имота - никой не ги е търсил, нито те са знаели подробности за реституцията. Баба ми е жива, а къщата е построена преди 1991г. (казвам го заради параграф 4 от ПЗРЗСПЗЗ). Никой не е предявявал претенции към имота (освен хора изхранващи се от предаване на желязо на вторични, незнам и да е върнат на стари собственици). Въпроса ми е има ли някакъв шанс да станем собственици на имота? В смисъл доколко можем да се позовем на пар. 4 - "За придобиване право на собственост при изпълнение на условията на § 4а, 4б, 4д и 4з ползвателите заявяват това пред общината в срок до 31 януари 1998 г." и ЗС и придобиването по давност тъй като към момента 31.07.2009г. ние се ползваме от благата на имота?

Много Ви благодаря :) Другите въпроси по-нататък :) Лека нощ :)
ibvarna
Нов потребител

Re: За имотните казуси в главата на бъдещ инж.

Мнениеот tarboxx » 31 Юли 2009, 11:17

В закона го пише срока, но.. всяка община работи различно, тъй като за тези имоти по § 4 е нужен ПНИ/план за новообразуваните имоти/ които започнаха да се изработват след може би 2004-2005 година, някои общини удължиха срока за подаване на заявления. Съвета ми е да подадете молба като представите доказателства за построената сграда и да поискате изготвяне на оценка, като след евентуалното одобрение да заплатите земята. Изхожда се от презумпцията, че по този начин влизат пари в общинския бюджет. Не можете да придобиете земята по давност, това накратко.
tarboxx
Потребител

Мнениеот meri97 » 31 Юли 2009, 17:35

Ако не сте подали молба за закупуване на имота може да я подадете в кметството по района на имота:прилагате удостоверение за наследници на дядото или бабата според това на кого е отстъпено по параграф4,като имайте предвид че сл.бележки от ТКЗС не попадат в разпоредбите на параграфа и ще получите отказ за закупуване който дори и да обжалвате в съда няма да падне.необходима е скица на имота от регулационен план или от кадастъра ако няма РП.Задължително приложете и удостоверението за ползване на имота.Цялата молба се разглежда на съвет в общината където дават становище дали може да се изготви оценка или не.Ако може се изпраща на оценител,след това висе обявява оценката-имате право да я обжалвате ,но това няма да я намали.След като преведете парите по банков път на сметка,Ви се дава писмо до Нотариус и си вадите констатитевен нотариален акт.Всичко това е при положение ,че Ви се разреши да го закупите.Ако Ви откажат,в 14 дневене срок от получаване на заповедта за отказ,го обжалвате пре СГС ако е в софия,иначе пред съответния административен съд чрез съответната община.Ако Ви оинтересува повече информация,пишете ми на поща:meri97@abv.bgБивш общински служител в тази сфера съм и ще Ви помогна.
meri97
Нов потребител

Мнениеот ibvarna » 01 Авг 2009, 15:59

Здравейте :)
много Ви благодаря за навременната реакция. Предстои ми да се прибирам и да потърся необходимите документи. Искам да попитам обаче, ако на лицето А наследниците са двама Б и В, може ли само с единия да обикалям инстанции (майка ми), тъй като баба ми също е болна и няма как да я разкарвам по подписи - тъпо е... а и могат ли да ми изкарат пълномощно (генерално)

Отново много Ви благодаря :)
ibvarna
Нов потребител

Мнениеот dino6506 » 03 Авг 2009, 14:44

мдааа наистина сте посъветвана бързичко , но дали е своевременно .... все пак считам че е възможно да се възползвате и от придобивната давност , но това , както и оная работа с двамата наследника , най добре ще стане през адвокат - водата е много мътна и няма да се оправите сами - рискувате да ви отнемат имотчето , което сигурно считате за свое 8) - БЕГОМ ПРИ АДВОКАТ/!преди да сте натворили нещо дето ще се използва срещу Вас!/
dino6506
Потребител

Мнениеот tarboxx » 03 Авг 2009, 17:02

Ако земята е общинска няма как да се придобие по давност поради забраната за придобиване до 2011 май беше не ми се рови сега.
tarboxx
Потребител

Назад към Имотни казуси