Здравейте,
Дал съм помещение под наем със срочен договор.Преди 4 години подписах договора с наемателя без много да мисля.Срокът изтича след 4 месеца, а отношенията ни с наемателя се влошиха.Притеснявам се какви претенции може да има той към мен след изтичането на договора при следните точки включени в него:
ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА
11. Срокът на договора се прекратява при неговото изтичане, освен ако страните не се споразумеят за нов срок, като наемателя се ползва с предимство пред евентуални нови кандидати.
12. При предсрочно прекратяване на договора по вина на наемодателя, включително и по реда на т. 11, същия дължи на наемателя стойността на извършените подобрения за изминалия период, и пропуснати ползи и загуби по този договор.
Какво би могло да значи това което съм подчертал.Трябва ли да се чувствам задължен отново да сключа договор с него?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на договор за наем
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Естествено че НЕ!
1). Договорът за наем сключен под определен срок, се прекратява с изтичането му. Ако наемателят Ви продължи да използва помещението след изтичането на срока, с Ваше знание и безВашето противопоставяне, то договорът за наем се счита продължен за неопределен срок и може да бъде прекратен с едномесечно предизвастие от която и да е от двете страни.
2). По отношение на подобренията, те ако съществуват и се считат за необходими разноски по поддържането на имота за неговото обикновно или предвидено в договора предназначение, то те НЕ се дължат от наемодателя, тъй като те тежат в/у наемателя. Ако са полезни разноски ( увеличават ползвателната стойност на имота) и са направени с Вашето съглсие, то вие дължите тези разходи по силата на принципа, който забранява неоснователното обогатяване.
3). Загубите се дължат АКО договорът е прекратен в случая по вина на наемодателя, което тук не е налице поне до момента.
4). За пропуснати ползи обещеение се дължи ако са налице 2 предпоставки: 1). Виновно неизпълнение и 2). кредиторът (наемателят) да е нправил небходимото да реализира сигурна печалба, ако не съществуваше неизпълнение, което тук също липсва.
1). Договорът за наем сключен под определен срок, се прекратява с изтичането му. Ако наемателят Ви продължи да използва помещението след изтичането на срока, с Ваше знание и безВашето противопоставяне, то договорът за наем се счита продължен за неопределен срок и може да бъде прекратен с едномесечно предизвастие от която и да е от двете страни.
2). По отношение на подобренията, те ако съществуват и се считат за необходими разноски по поддържането на имота за неговото обикновно или предвидено в договора предназначение, то те НЕ се дължат от наемодателя, тъй като те тежат в/у наемателя. Ако са полезни разноски ( увеличават ползвателната стойност на имота) и са направени с Вашето съглсие, то вие дължите тези разходи по силата на принципа, който забранява неоснователното обогатяване.
3). Загубите се дължат АКО договорът е прекратен в случая по вина на наемодателя, което тук не е налице поне до момента.
4). За пропуснати ползи обещеение се дължи ако са налице 2 предпоставки: 1). Виновно неизпълнение и 2). кредиторът (наемателят) да е нправил небходимото да реализира сигурна печалба, ако не съществуваше неизпълнение, което тук също липсва.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Съжалявам ако звуча като селски тарикат,но съм обикновен гражданин позагубил доверие в правораздаването и споделил проблема си в този форум.Нормално е да се притеснявам.Договора ми
не е заверен нотариално и не е вписан.Има и технически грешки-
адреса на имота е грешен.От прокуратурата ми отговориха ,че договора е валиден ,но унищожаем в съд.
Благодаря за нормалния отговор на law_master!
не е заверен нотариално и не е вписан.Има и технически грешки-
адреса на имота е грешен.От прокуратурата ми отговориха ,че договора е валиден ,но унищожаем в съд.
Благодаря за нормалния отговор на law_master!
- wasiwas
- Нов потребител
Иначе искам да попитам ако след изтичане на срока на договора наемателя не се изнесе доброволно и въпреки и срока в предизвестието какво следва?
- wasiwas
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|