Здравейте,
бях доста години в чужбина и сега като се прибрах, как да кажа, намирам малко нередности около няколко фамилни имота. Става въпрос за няколко ниви и гора. Няколко недобросъвестни роднини са злоуботребили с доверието на моите родители.
Какъв е случая. Давам го максимално опростено.
Според документацията, с която разполагам хронологията е следната:
Лицето А е собственик на имота Х. Според документите, лицето А прави пълномощно на Лицето Б делегиращо правото на продажба на недвижим имот Х на други лица.
Лицето Б продава имота Х на Лицето Б т.е на себе си.
След това, лицето Б разделя имота Х на 3 и ги продава на други лица.
Според мен използваното пълномощно е фалшиво. Какъв е реда, който да следвам, за да възвърна целия имот? Притеснявам се, че е минало доста време и не знам дали има давност за обжалване на сделките по прехвърлянето на имота. Разбира се, че ще си взема адвокат, но докато го чакам да ме приеме (след 5 дни ни е срещата), просто нямам нерви да чакам и пускам запитване тук, поне за давността да разбера.
Благодаря предварително за оказаното съдействие.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
давност за обжалване на имотна сделка
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Правото на собственост не се погасява по давност, така че ще можете да упражните собственическите си права неограничено във времето. Вероятно ще трябва да водите ревандикационен иск /чл.108 от Закона за собствеността/ , който също не се изсрочва по давност. Проблемът за Вас е, че е възможно някое лице да е придобило имота на основание давностно владение, но това ние няма как да разберем от фактите, които сте посочили.
В интерес на истината, без адвокат няма как да се оправите.
В интерес на истината, без адвокат няма как да се оправите.
- bubamara2
- Потребител
Трябва да водите равандикационен иск по чл.108 от ЗС срещу третите лица, закупили части от Вашия имот, като следва да индивидуализирате имота и да докажете как тези "части" са се обособили /образували/ от Вашия имот, тъй като третите лица не са придобили собствеността. Лицето /пълномощник/ Б е продало на себе си сигурно в нарушение на забраната на чл.38 от ЗЗД да договаря сам със себе си, или ако пълномощното е "фалшиво" и това се докаже, Б е сключило сделката без представителна власт и тази сделка е недействителна по отношение на представлявания, тя не прехвърля правото на собственост на Б. Третите лица също не могат да я придобият, но съществува вероятността те да се позоват на изтекла в тяхна полза придобивна давност. Давността не се прилага служебно.
Според мен трябва да бъде воден иск по чл.108 ЗС, съединен с установителен иск за прогласяване нищожността на сделката между мнимия пълномощник Б и самия него, като основанието за нищожността е чл.42, ал.2 от ЗЗД.
Според мен трябва да бъде воден иск по чл.108 ЗС, съединен с установителен иск за прогласяване нищожността на сделката между мнимия пълномощник Б и самия него, като основанието за нищожността е чл.42, ал.2 от ЗЗД.
- ivanovna
- Младши потребител
благодаря на всички, които са отговорили.
Наел съм адвокати, приготвят се две успоредни дела. Няма да давам повече подробности. Дано вещите лица са почтенни и си свършат работата. Поръчал съм експертизи и в чужбина за по-сигурно, това е по моя инициатива. Доколкото разбрах, тяхното мнение не би имало тежест в БГ съд.
Наел съм адвокати, приготвят се две успоредни дела. Няма да давам повече подробности. Дано вещите лица са почтенни и си свършат работата. Поръчал съм експертизи и в чужбина за по-сигурно, това е по моя инициатива. Доколкото разбрах, тяхното мнение не би имало тежест в БГ съд.
- mongolian
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|