Добър ден!
Не можах да открия информация по този въпрос никъде (или не съм търсил където трябва). При условие че един човек е живял в даден имот над 20 години и го е стопанисвал добросъвестно, той има право да го придобие по давност. Но човекът почина и сега се чудя дали това право се прехвърля върху наследниците му.
Благодаря за отделеното време.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дали правото на давност върху имот се наследява?
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Принципно:
Но за всеки случай идете при адвокат.
Има условности.
2. ПРИДОБИВАНЕ ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ ПО ДАВНОСТ
Чл. 79. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години.
Чл. 80. Движима вещ се придобива по давност с непрекъснато владение в продължение на 5 години.
Който придобие владението на движима вещ чрез престъпление, не може да придобие собствеността й по давност.
Чл. 81. С изгубването на владението в продължение на повече от шест месеца давността се прекъсва.
Чл. 82. Владелецът може да присъедини към своето владение и владението на праводателя си.
Но за всеки случай идете при адвокат.
Има условности.
-
Trapped - Потребител
Със сигурност ще отида при специалист. Просто искам да знам какво да очаквам, а и не всички специалисти са достатъчно компетентни, затова исках да чуя няколко мнения (не скам да обиждам никой).
Проблемът в случая е, че човекът е починал преди 7 месеца. Повече ме тормози дали тълкуването на Чл. 81 означава, че въпросната давност се прекъсва и не може наследниците да се възползват от това.
ВСЕ ПАК ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА СВОЕВРЕМЕННИЯ ОТГОВОР!!!
И ако някой друг има компетентно мнение по този въпрос, моля да го сподели!
Отново благодаря!
Проблемът в случая е, че човекът е починал преди 7 месеца. Повече ме тормози дали тълкуването на Чл. 81 означава, че въпросната давност се прекъсва и не може наследниците да се възползват от това.
ВСЕ ПАК ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА СВОЕВРЕМЕННИЯ ОТГОВОР!!!
И ако някой друг има компетентно мнение по този въпрос, моля да го сподели!
Отново благодаря!
- bobsanbg
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|