начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

уточнение - да се раздели реално парцела

Казуси за недвижими имоти

уточнение - да се раздели реално парцела

Мнениеот inganev » 08 Юли 2008, 10:50

Лично аз имам план за действие, но исках предварително да се консултирам с участниците в най-авторитетния юр-форум.
Ето го казуса. Двама съсобственици на имот - единия с реална собст. на първия етаж от къщата и 2/3 идеално от мястото. Другия - с втория етаж и 1/3 идеално място. Съжителство - невъзможно. Постигнато споразумение - да се раздели реално парцела, тъй като той е достатъчно голям. Единият новополучен парцел остава с къщата, а другия - празен. Първият съсобственик заменя земя срещу втория етаж на втория съсобственик. Така вторият съсобственик да получи един празен парцел с площ и лице, необходими за отделен парцел, а първият съсобственик - остава с къщата и земя отговаряща на условията за самостоятелен парцел - лице и площ. Но първият не е убеден в коректността на втория. Ако най-напред стане делбата и двамата останат съсобственици и на двата парцела, има опасност втория да се откаже от замяната на етажа и земята, и така до никъде няма да се стигне. Дали не трябва най-напред да стане замяната на втория етаж срещу съответната площ земя? Така съсобствеността на сегашния парцел се променя - първият става реален собственик на цялата къща и половината земя идеално, а втория - само на половината земя идеално. И сега вече стане делбата и новия празен парцел да се запише директно на името на втория. Малко сложно стана, но да се надявам че будната юридическа мисъл да е разбрала идеята ми.
p.s. Търся специалист, /адвокат/ по ЗУТ и вещно право!
inganev
Нов потребител

Мнениеот zuzolina » 15 Юли 2008, 10:04

При сегашното състояние на нещата мисля, че делба на дворното място не е възможна, тъй като то изпълнява функцията на обща част спрямо сградата, а делба на общи части, който са такива по естеството си е недопустима. Предлагам щом парцела е достатъчно голям да се обособи най-напред едно второ УПИ и едва след това съсобствениците да извършат доброволна делба.
zuzolina
Младши потребител

Мнениеот ostin » 15 Юли 2008, 11:17

Няма пречка да стане делбата, така както я искате. Разбира се делбата трябва да се извърши едновременно и за къщата и за дворното място. След като сте проверили, че е налице възможност да се обособи от свободното място нов парцел с петно за строеж.
ostin
Потребител

Назад към Имотни казуси