начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

кога да стане изповядването при нотариус?

Казуси за недвижими имоти

кога да стане изповядването при нотариус?

Мнениеот stroitelstvo » 09 Юли 2008, 19:46

Здравейте,
Ще съм благодарна за малко ориентация при покупката на жилищен имот...
Ситуацията е следната:
Имотът е на етап строеж, акт 14, очаква се акт 16 до краая на годината или началотот на 2009.
Купувам го с посреднчиество на брокерска агенция и ипотека. Та въпросът ми е :
подписваме Предварителен договор, плащам 10% от сумата, а след това кога се изповядва сделката?
трябва ли да чакаме акт 16, за да отидем при нотариус за изповядване на сделката(т.е след 4-5 месеца) и получаване на нотариален акт и отпускане на ипотеката?
или примерно месец след Предварителния може да се изповяда сделката и подпише при нортариус , без да е излязъл Акт 16? И какъв риск съществува за мен в този случай?
Наприемр строителите да не довършат...
Или е по-добре да се разсрочи- 10% предвар., 45%- на акт 15 и 45% на акт 16 и тогава подписваме при нотариус? но тогава ще съм платила повече от половината без да съм собственик, нали?
А каква е ситуацията с ипотеката?

и още един въпрос, като платя на брокерите на предвр.договр- 2.5% комисионна, а след това евентуЛНО НЕ СЕ СЛУЧИ сделката и се разтрогне- имам ли основание да си искам парите(след като предмета на договора по между ни е посредничество при сключване на сделката) или трябва изрично да е вписано в Договора за посредничество такава клауза?
Благоадря предварително
stroitelstvo
Нов потребител

Мнениеот karelia79 » 09 Юли 2008, 22:18

Имотът може да се закупи и преди акт 16 - няма проблем за това. В практиката вноските се разсрочват - някакъв процент при предварителен договор, накакъв - при изповядване на сделката и остатъкът - при акт 16. Това е въпрос на договорка.
karelia79
Потребител

Назад към Имотни казуси