Здравейте,
Искам да попитам дали е възможно да се прехвърли наследствен дял от един наследник на друг? И ако е така, какви документи са необходими пред норатиуса освен удостоверение за наследници?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 03:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърляне на наследствен дял
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Нужните документи са Данъчна оценка на имота и кадастрална карта или скица,зависи какъв е имота.Най добре се консултирайте с нотариуса който ще изповядва сделката.Възможно е да ви поискат удостоверение за тежести,у-е за търпимост и др.
- rosi7
- Младши потребител
Re: Прехвърляне на наследствен дял
ya_na написа:Здравейте,
Искам да попитам дали е възможно да се прехвърли наследствен дял от един наследник на друг? И ако е така, какви документи са необходими пред норатиуса освен удостоверение за наследници?
Благодаря предварително!
Вие само двама наследници ли сте ,ако е така ок няма проблем ,но ако сте по -вечко някой ден може да ви се създадат такива .
Ако сте по-вече от двама наследника по-добре напарвете делбата и тогава прехвърляйте , имайте предвид и Тълкувателно решение № 1 от 19.05.2004 г. на ВКС
1. Актът на разпореждане на сънаследник, изцяло или отчасти, с отделна наследствена вещ (права върху вещи) е относително недействителен. Разпореждането валидно обвързва страните по сделката и поражда желаните и целени от тях правни последици, както и в отношенията им с трети лица. Трети лица, които не са страни по сделката или сънаследници, не могат да се позовават на тази недействителност.
Легитимирани да се позоват в делбеното производство или по иск за собственост на тази относителна недействителност са само съделители-сънаследници, неразпоредили дела си. Относителната недействителност по чл. 76 ЗН е особен вид недействителност. Правото да се иска прогласяване на относителната недействителност по чл. 76 ЗН може да се упражни като инцидентен, преюдициален и обуславящ, установителен иск или чрез възражение. Под страх от нищожност на делбата - чл. 75, ал. 2 ЗН, при релевиране на относителната недействителност на акт на разпореждане като главна страна в процеса следва да участва сънаследникът-прехвърлител по заявения иск за делба, както и приобретателят по сделката по заявения иск по чл. 76 ЗН.
В делбения процес сънаследниците, които не са извършили разпоредителна сделка със сънаследствената вещ, следва да заявят правото си до приключване на устните състезания в първата фаза. Влязлото в сила решение по чл. 282, ал. 1 ГПК разрешава спора относно материално легитимираните титуляри в спорната съсобственост и преклудира непредявеното от тях основание по чл. 76 3Н.
Обявява за загубило сила Т. р. 72/85 ОСГК ВС т. 1, т. 2 - предл. посл., и т. 4.
2. Легитимирани да се позоват на чл. 76 ЗН и да искат прогласяване на недействителността на акта на разпореждане, изцяло или отчасти, със сънаследствена вещ в делбения процес са само съделителите сънаследници, които не са страни по сделката, но не и сънаследникът прехвърлител.
- donna
- Старши потребител
Бих ви посъветвала да наемете адвокат,който да види как стоят нещата ви,колко сънаследници сте,да се изготвят документите и т.н.Най-накрая е нотариусът.
Иначе права е колежката
Иначе права е колежката
Ако сте по-вече от двама наследника по-добре напарвете делбата и тогава прехвърляйте
- punisher
- Потребител
Колеги, чл. 76 се прилага само в хипотезата на разпореждане със сънаследствена вещ в полза на трето на наследството лице и няма приложение в случаите, когато разпоредителната сделка е между сънаследници!!!
- pravna_kantora
- Нов потребител
Ако съм в хипотезата на т.3 от ТР 72/85Г съм съгласна.
Извън горното не съм мн. съгласна щото я си представете 3-ма сънаследници едия прехвърля на другия ид. част/с продажба / ,след това умира ....наследяват го другите двама...следва делба .
Според мен закона няма изрична норма която да касае само трети лица и още нещо ,ако единия наследник се разпореди в полза на другия и последва делба то съгласно 75 ал.2 ЗС участват вс. наследници ,е кво го правим тоя дето си е прехвърлили дела по някакв начин на един от сънаследниците ..., той страна ли ще бъде ,нан какво основание ...та нали вс. е ОК ,а пък ние делим наследство
Извън горното не съм мн. съгласна щото я си представете 3-ма сънаследници едия прехвърля на другия ид. част/с продажба / ,след това умира ....наследяват го другите двама...следва делба .
Според мен закона няма изрична норма която да касае само трети лица и още нещо ,ако единия наследник се разпореди в полза на другия и последва делба то съгласно 75 ал.2 ЗС участват вс. наследници ,е кво го правим тоя дето си е прехвърлили дела по някакв начин на един от сънаследниците ..., той страна ли ще бъде ,нан какво основание ...та нали вс. е ОК ,а пък ние делим наследство
Последна промяна donna на 03 Юли 2008, 07:57, променена общо 1 път
- donna
- Старши потребител
newproxy написа:Това ще Ви каже адвокатът , при когото ще отидете на ПЛАТЕНА консултация !
Имате компютър, имате Интернет, регистрирал/а сте се , но това НЕ Е никакво основание да получавате безплатни консултации !
Юридическите консултации СТРУВАТ ПАРИ , а който раздава консултации БЕЗПЛАТНО просто е ГЛУПАВ !
Или както казваmetrilbg написа: не този който яде баницата на масата е луд, а този който я слага, това че някой е бил срамежлив и не си е взел обаче не го прави по-малко луд...
Мислите ли, че някой ще Ви консултира безплатно ?
Може - някой глупав !...
А нужна ли Ви е консултация от някой глупав ?
В случай , че Ви е нужна - изчакайте някой от тях да Ви КОНСУЛТИРА !...
Пак подлудя ,темата е интересна и за колеги...Явно всички дето сме писали тука сме глупави , глупави сме от години ,че пишем.
Я да видим там един състав имаше в НК ...
Значи толкова болно поведение не бях виждала.Дай една банкова сметка да ти предеведа пари за консултация че да млъкнеш. То бива простотия ама не бива.
Против модерирането съм ,но сега съм да им се даде право на модераторите на БАН за такива като тебе.
- donna
- Старши потребител
Да,чл.76 ЗН е в отношенията един от сънаследниците и трето лице извън наследствената маса,за да се защитят интересите на наследниците.
Но...Идеята ми за първо делбата и то доброволна,после прехвърлянето е с оглед на последващи спорове и наследяване по колена на единият от дяловете при смърт,което на практика води до "замразяване " на имота поради липса на съгласие от всички.Защото така или иначе,все някога тази съсобственост трябва да бъде прекратена.Колкото по-рано и между по-малко лица,толкова по-добре и по-задоволително за наследниците.
Но...Идеята ми за първо делбата и то доброволна,после прехвърлянето е с оглед на последващи спорове и наследяване по колена на единият от дяловете при смърт,което на практика води до "замразяване " на имота поради липса на съгласие от всички.Защото така или иначе,все някога тази съсобственост трябва да бъде прекратена.Колкото по-рано и между по-малко лица,толкова по-добре и по-задоволително за наследниците.
- punisher
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|