Така... имам казус, с който ми е трудно да се справя.
Ето фактическата обстановка.
Имаме 2-ма съсобственици в УПИ в идеални части. Съотношение 1 към 3 (примерно). Едниния съсобственик има законно изградена жилищна сграда в имота, другия съсобственик няма. Втория съсобственик също иска да изгради жилищна сграда, но първия не му дава съгласие. В идеални части собствеността на 2-я е 230 кв.м., и няма пречки от гледна точна на ЗУТ в целия УПИ да се извърши 2-ро застрояване на самостоятелен обект - не на калкан. Имота е неподеляем, защото собствеността на 2-я като квадратура не позволява отделяне УПИ с лице към улица или алея съгласно ЗУТ.
Как втория съсобственик може да си построи законно жилищна сграда, при положение, че единственото което му липсва е съгласие на 1-я съсобственик?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 03:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Доброзорно право на строеж
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Доброзорно право на строеж
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Кофти работа .... май изход няма .... единственото, за което се сещам - делба публична продан на земята и аз не знам ... неща извън правото ... може пък да се стресне, че ще му "отнемат" земята, на която е построена къщата му
- inspectora
- Активен потребител
Аз помолих колегата да пусне темата, мисля че е интересна.
Делба не става: имота е неподеляем по много причини, няма да ги изброявам за да неспамя излишно.
Говорим за юридическо решение на въпроса :Р не за друго.
В редица отменени и изменени норми е съществувало юридическо решение без съгласието на другите съсобственици. В по стари редакции на ЗУТ и не помня какви още наредби към него, е имало възможност - съсобственикът, който няма изградено жилище в съсобствено упи, да получи строително разрешение. Действащи такива в момента не открих .
Попаднах на практика касаеща делба на право на строеж /неосъществено/, но някак си не получих ясна представа мога ли да я ползвам.
Има практика, че решение на съда в смисъл решаване на моя проблем не може да замести съгласието по ЗУТ, т.е. производства от сорта реално разпределение не вършат работа.
Ами сега?
има 1 вариянт - абсурден
моя човек извършва огромно незаконно строителство
по силата на приращението, той ще придобие едална част от построеното, а останалото, ще е за другата страна. Т.е ако иска 100 квадрата застроена площ, ще построи 300/заради съотношението примерно 1 към 3 на ид. части съсобственост/ примерно 3 апартамента по 100 кв. и при бъдеща делба би получил 1 апартамент- друг е въпроса какво ще прави със незаконния строеж и че всичко това е абсурдно за да е решение
Делба не става: имота е неподеляем по много причини, няма да ги изброявам за да неспамя излишно.
Говорим за юридическо решение на въпроса :Р не за друго.
В редица отменени и изменени норми е съществувало юридическо решение без съгласието на другите съсобственици. В по стари редакции на ЗУТ и не помня какви още наредби към него, е имало възможност - съсобственикът, който няма изградено жилище в съсобствено упи, да получи строително разрешение. Действащи такива в момента не открих .
Попаднах на практика касаеща делба на право на строеж /неосъществено/, но някак си не получих ясна представа мога ли да я ползвам.
Има практика, че решение на съда в смисъл решаване на моя проблем не може да замести съгласието по ЗУТ, т.е. производства от сорта реално разпределение не вършат работа.
Ами сега?
има 1 вариянт - абсурден
моя човек извършва огромно незаконно строителство
по силата на приращението, той ще придобие едална част от построеното, а останалото, ще е за другата страна. Т.е ако иска 100 квадрата застроена площ, ще построи 300/заради съотношението примерно 1 към 3 на ид. части съсобственост/ примерно 3 апартамента по 100 кв. и при бъдеща делба би получил 1 апартамент- друг е въпроса какво ще прави със незаконния строеж и че всичко това е абсурдно за да е решение
- manowar
- Младши потребител
manowar написа:Делба не става: имота е неподеляем по много причини, няма да ги изброявам за да неспамя излишно.
Делба с придобиване на реални имоти не става - ДА ... Става обаче иск за делба, а когато имота е неподеляем ...
- inspectora
- Активен потребител
Според съдебната практика, терена, който обслужва дадена сграда се води обща част и не подлежи на делба. Хипотетично да приемем, че ми мине номера с делбата и поради неподеляемост терена се изнесе на публична продан, което е абсурдно, отиваме на схема яко наддаване.
Това което не казах за да не усложнявам казуса е че : другата страна са над 20 семейства, собственици на апартаменти в ЖК с ид.части право на строеж. Има и съсобственост с общината, но там е лесно и ясно.
Това което не казах за да не усложнявам казуса е че : другата страна са над 20 семейства, собственици на апартаменти в ЖК с ид.части право на строеж. Има и съсобственост с общината, но там е лесно и ясно.
- manowar
- Младши потребител
manowar написа:Според съдебната практика, терена, който обслужва дадена сграда се води обща част и не подлежи на делба. Хипотетично да приемем, че ми мине номера с делбата и поради неподеляемост терена се изнесе на публична продан, което е абсурдно, отиваме на схема яко наддаване.
Ясна е съдебната практика ... както и да е ... според мен може да се "задвижат" нещата в тая насока ... но щом считате, че няма как да стане ... все пак сте доста по-запознат с фактическата обстановка .... просто това ми хрумна първоначално като идея ... щото то друго ... няма какво да се направи ...
- inspectora
- Активен потребител
Интересен казус! Хрумна ми една идея! Да поиска частично изменение на плана за застрояване на УПИ -то за жилищно строителство като се обособи ново строително петно в него.
- Sarra
- Потребител
Sarra написа:Интересен казус! Хрумна ми една идея! Да поиска частично изменение на плана за застрояване на УПИ -то за жилищно строителство като се обособи ново строително петно в него.
Пак не става.Чл.183 е ясен и категоричен.Това с изпълнението на незаконен строеж е просто немислимо.Глобите са значителни , а щом няма съгласие между собствениците щом се почне строителство веднага ще има и жалба до ДНСК или общината.
- georgi07
- Потребител
случайно попаднах на темата и си мисля, ако може да се закупи част от съседния имот например дали ще се стигне до нов УПИ ?
- pepelanka
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|