Казусът е следният: Бащата на жена ми почина преди 30 дни. Апартамента е на името на починалият ми тъст и тъща ми,която е жива. Жена ми е единствено дете.
Оказа се, че апартамента има задължения към топлофикация в размер 10 000 лв. Възможно ли е тъща ми да дари нейната идеална част от апартамента, при наличието на тези задължения? Жена ми ще унаследи ли задълженията ? Ако ги унаследи -в пълен размер ли?
Възможно ли е при не погасяване на задълженията топлофикация да изземе апартамента?
Благодаря предварително !
- Дата и час: 30 Ное 2024, 03:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възможно ли е дарение ?
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Може да се направи дарение, дарения трябва изрично да заяви, че го приема. Формата е нотариален акт. Не е свързано със задълженията към топлофикация, последната няма правна възможност да изземе апартамента.
За събиране на вземанията си топлофикация може да предяви иск и евентуално да се снабди с изпълнителен лист за да получи вземането си. Ако не стане с преговори, и нямате възможност да заплатите дължимата сума / може да се оспорва/ в краен случай може да се наложи възбрана на имота - т.ст ще бъдете лишени от възможността да извършвате разпоредителни сделки с имота, до издължаването.
Препоръчвам ви да се консултирате с адвокат.
За събиране на вземанията си топлофикация може да предяви иск и евентуално да се снабди с изпълнителен лист за да получи вземането си. Ако не стане с преговори, и нямате възможност да заплатите дължимата сума / може да се оспорва/ в краен случай може да се наложи възбрана на имота - т.ст ще бъдете лишени от възможността да извършвате разпоредителни сделки с имота, до издължаването.
Препоръчвам ви да се консултирате с адвокат.
- alissa
- Потребител
има един иск по чл 135 ЗЗД който може да Ви изиграе мн гадна шега - първо защото дарението е безвъзмездно и надареният се ползва с по малка законова защита от приобретателя по възмездна сделка и второ когато приобретателя е възходящ или низходящ на отчуждителя се смята за недобросъвестен до доказване на противното.
Според мен ще е по добре с някаква привидна продажба.
Според мен ще е по добре с някаква привидна продажба.
Последна промяна law_master на 17 Май 2008, 20:00, променена общо 1 път
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Много Ви благодаря за отговорите!
Съжалявам за новия въпрос, но как да разбера, дали имота има възбрана? На първо време, нямам възможност да изплатя сумата, но след година-две, мога.
Моля Ви, препоръчайте ми адвокат в София, с две деца съм и не знам към кого да се обърна?
Съжалявам за новия въпрос, но как да разбера, дали имота има възбрана? На първо време, нямам възможност да изплатя сумата, но след година-две, мога.
Моля Ви, препоръчайте ми адвокат в София, с две деца съм и не знам към кого да се обърна?
- bagi_e
- Нов потребител
По името на собственика на имота в служба по вписвания може да си направите справка и ще ви излязат всички вписвания по името на лицето, съответно за апартамента.
Най-добре ще е да говорите с представители на Топлофикация, някой от правния им отдел и да се договорите за поетапно издължаване на сумата.
Най-добре ще е да говорите с представители на Топлофикация, някой от правния им отдел и да се договорите за поетапно издължаване на сумата.
- barri
- Потребител
Благодаря Ви, много!
Моля Ви, препоръчайте ми адвокат или ме ориентирайте, към кого да се обърна за такъв?
Моля Ви, препоръчайте ми адвокат или ме ориентирайте, към кого да се обърна за такъв?
- bagi_e
- Нов потребител
Всеки бивш окръжен град има Съвет на адвокатската колегия . Намирате сайта , там има телефони , позвънявате и питате към кого ще Ви насочат !...
А ако не Ви харесва посочения адвокат- търсете друг !...
Благодаря за инфото!
П.С. Голям чешит сте!!
- bagi_e
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|