начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Малко помощ за придобиване право на собственост по давност

Казуси за недвижими имоти

Малко помощ за придобиване право на собственост по давност

Мнениеот Ntriple » 24 Апр 2008, 11:40

Колеги, ще съм много благодарен за малко помощ за един казус, тъй като тая материя не ми е от любимите.

Значи имаме парцел Х с двама съсобсвеници, притежаваци по 1/2 ид.ч. Преди близо 30 години, със съдебно решение /по чл. 32, ал. 2 от ЗС/ парцелът е разпределен за ползване както следва:
За съсобственик 1 - част от парцела с граници между точките АБВГ по предложен вариант от вещо лице
За съсобственик 2 - част от парцела с граници между точките БВДЕ по предложен вариант от вещо лице
Общо за двамата съсобственици - останалата част от процесния имот.

Т.е. от големия парцел има обособени две малки места за ползване на всеки един от съсобствениците, а останалата неразпределена част остава за общо ползване.

Въпросите ми са няколко:
1. Може ли в случая определените за ползване от съда места да бъдат придобити по давност, т.е. по чл. 79, ал.1 от ЗС. Реално местата са оградени и се ползват самостоятелно.
2. Ако отговорът е да, трябва ли така образуваните парцели да отговарят на изискванията на чл. 19 на ЗУТ /тъй като реално не отговарят/.
3. Последно, и пак ако отговорът на първия въпрос е да, допустимо ли е наследниците на починаля съсобственик да искат издаване на констативен нотариален акт за придобиране на парцела по давност.

Знам, че казусът звучи учебникарски, ама е житейски, освен това е личен и като такъв не ми се занимава особено с него, но няма как :D
Предварително благодаря!
Ntriple
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 24 Апр 2008, 12:05

1. Отоговорът на първият Ви въпрос е не. Те са разпределили ползването и основанието им затова е договора между тях. По Вашата логика и при договор за наем ще може да се придобива вещта. :wink:
2. На каквото и основание да се придобива един имот ,за да се обособи като такъв трябва да отговаря на изискванията на чл.19 ЗУТ.
3.Отоговорът на третия следва от първите два.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivanovna » 24 Апр 2008, 13:18

1. Не може местата да бъдат придобити по давност, защото през периода, през който са ползвани има законова забрана да бъдат придобивани по давност както реални, така и идеални части от парцел/ имотът е парцел,т.е. в регулация, следователно ограничението на ЗТСУ/ 1973г. до 2001г./ за възможността да тече давностен срок през времетраене на ползването важи.
От 2001г. е възможно да се придобият по давност реално определени части от поземлен имот, но при спазване изискванията за лице и повърхност./чл.19 от ЗУТ/. Изключение - може и да няма такова лице и повърхност, но ако реалната част се присъединява към съседен имот по чл.17 от ЗУТ и остатъкът отговаря на изискванията на чл.19 от ЗУТ.
2. Ако беше възможно да се обособят нови парцели /УПИ/, изискването на чл.19 от ЗУТ може и да не бъде спазено ако в ПУП не е предвидено застрояване на съответният УПИ, както и в хипотезата на чл.19, ал.3 от ЗУТ.
3. Нотариусът би трябвало да направи отказ от издаване на НА, според мен.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот rosen.petrov » 26 Апр 2008, 22:43

ами да не гледаме на ползвателите само като такива. Те не само ползват имота, но и го владеят и то преди да си определят правото на ползване? Това владение годно ли е да ги направи собственици? Май това са въпросите!
rosen.petrov
Младши потребител

Назад към Имотни казуси