начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Казус по чл 87 ЗЗД

Казуси за недвижими имоти

Казус по чл 87 ЗЗД

Мнениеот hendrix » 16 Апр 2008, 12:22

Здравейте,
Имам следния въпрос :
1.Лицето Х прехвърля имот срещу гледане и издръжка на лицето Y.
2. Y продава без знанието на X имота на Z.
3.Y не изпълнява задълженията си по договора за гледане и издръжка и Х завежда дело за разваляне на договора и го печели.
4.Въпроса е какво става със собствеността на Z?
hendrix
Нов потребител

Мнениеот ivanovna » 16 Апр 2008, 12:51

Съществува вероятност третото лице да загуби собствеността върху имота, ако бъде заведен иск по чл.135 от ЗЗД.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот hendrix » 16 Апр 2008, 13:01

Говорим при условие, че имота е придобит преди вписване на искова молба и Z е трето добросъвестно лице .
hendrix
Нов потребител

Мнениеот ivanovna » 16 Апр 2008, 13:16

Е тогава няма да я загуби.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот hendrix » 16 Апр 2008, 13:58

Благодаря, май проблема идва от там, че няма еднозначна практика!
hendrix
Нов потребител

Мнениеот mil_g » 16 Апр 2008, 14:15

Това, че продавачът има облигационни задължения към прехвърлителя си не означава, че те не се изпълняват с факта на прехвърляне на имота. Аз мога да гледам и издържам "стареца" и след като прехвърля имота.
Тоест Купувачът няма как да знае, че неговия продавач не изпълнява.
От значение е единствено чл.88, ал.2 от ЗЗД - придобиване преди вписване на ИМ за разваляне по чл.87, ал.3 от ЗЗД.
mil_g
Потребител

Мнениеот hendrix » 16 Апр 2008, 15:23

Z е просто купувач и няма никаква връзка с X или Y.
hendrix
Нов потребител

Мнениеот mil_g » 16 Апр 2008, 20:07

Обърнете внимание, колега, че в чл.88, ал.2 от ЗЗД не се съдържа изискване за добросъвестност /тоест знание/ за разлика от сходни текстове като например чл.12 или 135. Аз мога да зная, че моят продавач не изпълнява договора, въз основа на който е придобил. Аз придобивам и вписвам. Едва тогава се вписва искова молба по чл.87, ал.3 от ЗЗД. Добросъвестността е ирелевантна в този случай. Тя е без значение, защото кредиторът по договор за издръжка при неизпълнение би могъл да търси реално изпълнение например, а не разваляне.
Ако се предяви иск по чл.135 от ЗЗД то тогава , понеже в казуса на автора сделката е възмездна и не е в полза на низходящ или възходящ, то добросъвестността се предполага. Наред с това трябва да има действие , което уврежда кредитора - това, че аз съм продал една своя вещ все още не означава, че увреждам кредитора си, ако имам друго имущество, с което без проблеми да изпълня. Малко се отклоняваме с Павловия иск обаче - в казуса няма такова нещо. Има едно лице, което предявава иск по чл.87, ал.3 от ЗЗД след като друго лице е придобило имота - не могат да бъдат засегнати правата на купувача според мен. Ако е придобил след вписване на ИМ за разваляне - купува на свой риск.
mil_g
Потребител

Мнениеот razli4na » 17 Апр 2008, 09:38

Не мисля, че иск срещу новия преобратател, придобил вещта преди вписване на исковата молба, може да успее, пък бил той и по 135 ЗЗД. Даже не виждам правния интерес от завеждане на такъв иск.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот mil_g » 17 Апр 2008, 10:47

Колеги, в чл.135 се съдържа изискване НЕ за знание за задължения, а знание за увреждане на трето лице-кредитор на прехвърлителя-длъжник. Знанието за задължения не означава непременно знание за увреждане. Очевидно е, че двете далеч не са тъждествени. Това ми беше мисълта.

Темата от "засягат ли се правата на купувач от иск по 87, ал.3 от ЗЗД" се превърна в "как би могъл кредиторът по договор за издръжка да си прибере имота от трето лице приобретател на длъжника по договора за издръжка". Съгласен съм, че средство за това принципно би могъл да бъде иска по 135 ЗЗД.
mil_g
Потребител

Мнениеот razli4na » 17 Апр 2008, 11:30

Обстоятелството за гледане и издръжка са известни- така е. Но не е така с обстоятелството дали тези задължения се изпълняват или не и към кой момент. Последното обстоятелство може да бъде установено само в исково производство, т. е. най- напред ще трябва да се установи, че е налице неизпълнение, да се развали договора и едва след това, че са налице условия за 135 ЗЗД. Ако се предяви иск по 135 ЗЗД, преди този за неизпълнението и разваляне на договора, то според мен ще липсва правен интерес.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 17 Апр 2008, 12:40

Да, при това положение съм съгласна.
Макар, че ако разпореждането е станало преди вл. в сила на решението и дори преди вписването на исковата молба, то тогава...
razli4na
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 17 Апр 2008, 12:49

И, комай, учебен казус.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Martini_Bianco » 18 Апр 2008, 02:35

hendrix написа:Благодаря, май проблема идва от там, че няма еднозначна практика!

Не може да няма еднозначна практика. Купувачът, ако е трето добросъвестно лице и не попада в хипотезите на Павловия иск, е придобил на абсолютно годно правно основание.
Правата на прехвърлителя по ДГИ за разваляне на сделката по 87 са облигационни - а оттам относителни. Те не могат да касаят вече придобитото вещно право на третото лице.
Ако, разбира се, ситуацията е "чиста" и няма основания за нищожност на първата сделка. Или недействителност на втората по 135.
Виновно неизпълнилият длъжник по ДГИ ще дължи на кредитора обезщетение за неизпълнението + сумата на продажната цена - според мен, единствено на основание неоснователно обогатяване.
Тук възниква по - интересният въпрос - дали длъжникът (по разваления ДГИ) може да противопостави на кредитора възражение за направените разноски за периода, когато е престирал редовно.
Защото, според 88, развалянето няма обратно действие при договорите за периодично и продължително изпълнение.
Дали той също може да противопостави неоснователно обогатяване на кредитора по разваления договор - ето това е един по - интересен въпрос:)
Martini_Bianco
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 18 Апр 2008, 13:58

Martini_Bianco написа:Дали той също може да противопостави неоснователно обогатяване на кредитора по разваления договор - ето това е един по - интересен въпрос:)

Може, може :lol:
Практиката е константна в тази насака, макар че задължението е с продължително изпълнение иначе не би бил защитен интереса на кредитора.

В конкретния случай след като имотът е прехвърлен на ТЛ преди развалянето, то освен искът по чл. 135 ЗЗД, съществува и възможност за реална суброгация. Що се отнася до стойността на грижите и/или издръжката, то тяхната стойност се възстановява по реда на чл. 55 ЗЗД.
mishi_83
Потребител

Мнениеот hendrix » 20 Апр 2008, 12:41

Казуса не е учебен а съвсем реален. Предстои ми покупка на имот в ситуация, която съм описал. Единствената разлика е, че Х все още не е разбрал за прехвърлянето и съответно не е завел нито спечелил дело. Ситуацията е хипотетична - т.е. какво рискувам купувайки такъв имот.
hendrix
Нов потребител

Мнениеот mil_g » 24 Апр 2008, 00:01

hendrix написа:- т.е. какво рискувам купувайки такъв имот.

Отговорът е много прост - рискуваш мангизи!!!! Колко голям е този риск? Очевидно за това ще трябва да се консултираш със Всевишния!!! :D Който играе пИчели и т.н. :wink:
mil_g
Потребител

Назад към Имотни казуси