Здравейте юристи и кандидат такива, радвам се, че има такива сайтове.
Въпроса ми е: Възможно ли да се запази при продажба или при дарение на имот правото на ползване само върху идеални части от общите части на имота намиращ се в етажна собственост (например на съответната ид. част от дворното място)?
Благодаря за отзивите ви предварително.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Право на ползване???
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Не може да си запази нито правото на собственост върху общи части, нито правото на ползване върху такива части отделно от собствеността или правото на ползване върху самостоятелен обект в сградата. Собствеността върху общи части на сградата е акцесорна, тя е необходима за да може да се упражняват правата върху самостоятелен обект в сградата.
- ivanovna
- Младши потребител
Re: Право на ползване???
kralimarko написа:Здравейте юристи и кандидат такива, радвам се, че има такива сайтове.
Въпроса ми е: Възможно ли да се запази при продажба или при дарение на имот правото на ползване само върху идеални части от общите части на имота намиращ се в етажна собственост (например на съответната ид. част от дворното място)?
Благодаря за отзивите ви предварително.
Искате да кажете ,че новия собственик трябва да прелита със съмолет през прозореца ,за да си запазите правото върху стълбището
- donna
- Старши потребител
Друго иска да каже, ама не го е казал хубаво:). Някой, който има иделана част от право на собственост върху дворното място, би желал да си запази правото на ползване, при продажбата на дворното място, за да може да си го копа, дорде е жив:) Така ли е kralimarko или бъркам?
- libra
- Младши потребител
Здравейте отново. Мерси за бързите реакции.
Съжалявам за многозначния и неразбран въпрос. Ще се опитам да се изразя по-добре и подробно.
Та случая общо взето е такъв:
Продадоха ми етаж от двуетажна къща която е в режима на етажна собственост, но при подписването на нот. акт продавачите си запазиха изрично една/втора от съответващата на етажа дворно място и правото на ползване върху него, тъй като там има построена времена постройка която те са превърнали в магазинче и го ползват. Дълги години водихме инициирани от продавачите дела, които аз тотално спечелих. В смисъл, че скоро мина върховната инстанция в решението на която се казва, че продавачите са нямали право да си запазват земята тъй като тя е обща част от сградата и ги осъждат да ми предадат владението на съответващата идеална част от дворното място която те си запазиха. Моята адвокатка е в отпуск и ме глождаят няколко въпроса, но основния е този: Тъй като те изрично си запазиха и правото на ползване на дворното място, но то вече не е тяхна собственост, а в решението на върховния съд не се казва нищо за запазеното право на ползване ме интерисува дали това тяхно право е прекъснато с осъждането им да ми предадат владението?
Благодаря отново.
Съжалявам за многозначния и неразбран въпрос. Ще се опитам да се изразя по-добре и подробно.
Та случая общо взето е такъв:
Продадоха ми етаж от двуетажна къща която е в режима на етажна собственост, но при подписването на нот. акт продавачите си запазиха изрично една/втора от съответващата на етажа дворно място и правото на ползване върху него, тъй като там има построена времена постройка която те са превърнали в магазинче и го ползват. Дълги години водихме инициирани от продавачите дела, които аз тотално спечелих. В смисъл, че скоро мина върховната инстанция в решението на която се казва, че продавачите са нямали право да си запазват земята тъй като тя е обща част от сградата и ги осъждат да ми предадат владението на съответващата идеална част от дворното място която те си запазиха. Моята адвокатка е в отпуск и ме глождаят няколко въпроса, но основния е този: Тъй като те изрично си запазиха и правото на ползване на дворното място, но то вече не е тяхна собственост, а в решението на върховния съд не се казва нищо за запазеното право на ползване ме интерисува дали това тяхно право е прекъснато с осъждането им да ми предадат владението?
Благодаря отново.
- kralimarko
- Нов потребител
След като има повече подробности по казуса мога да кажа, че е възможно съседите Ви да имат право.
В нотариалният акт, с който сте купили етаж от къщата, явно сте направили и разпределение на ползването на дворното място, което е допустимо щом има само двама етажни собственици. Като сте купили етажа, сте се съгласили с това разпределение и това е отразено в нотариалния Ви акт.
Ако имате предвид да си запазват вещното право на ползване - това е невъзможно.
В нотариалният акт, с който сте купили етаж от къщата, явно сте направили и разпределение на ползването на дворното място, което е допустимо щом има само двама етажни собственици. Като сте купили етажа, сте се съгласили с това разпределение и това е отразено в нотариалния Ви акт.
Ако имате предвид да си запазват вещното право на ползване - това е невъзможно.
- ivanovna
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|