начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Придобиване на имот по давност - Помощ, отнеха ми къщата!!!

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на имот по давност - Помощ, отнеха ми къщата!!!

Мнениеот BukToP_CyBoPoB » 11 Апр 2008, 21:27

Здравейте добри хора, моля за компетентен съвет преди да потърся помощ от адвокат. Може някой да е имал проблем подобен на моя и да сподели горчив опит.

Проблема е следният. Къща с трима наследници, аз, леля ми и чичо ми. След смъртта на баща ми си подадох декларация в данъчното, законно 1/3 от къщата е моя, имам удостоверение за наследници, декларирал съм я и си плащам данъците. Къщата ми е на село и я посещавам по няколко пъти месечно. Оказа се, че мой братовчед, на който сме разрешили да ползва едната стая от къщата я придобива по давност и има нотариален акт и скица. Аз ползвам и се грижа за тази къща, както казах всяка седмица събота и неделя съм там и си плащам данъци. Как да постъпя? Как да си върна имота? Та той си е мой? То по тази логика, мога да намеря няколко свидетели и да придобия веднага частен имот по давност? Благодаря Ви предварително.
BukToP_CyBoPoB
Нов потребител

Re: Придобиване на имот по давност - Помощ, отнеха ми къщата

Мнениеот donna » 11 Апр 2008, 21:41

BukToP_CyBoPoB написа:Здравейте добри хора, моля за компетентен съвет преди да потърся помощ от адвокат. Може някой да е имал проблем подобен на моя и да сподели горчив опит.

Проблема е следният. Къща с трима наследници, аз, леля ми и чичо ми. След смъртта на баща ми си подадох декларация в данъчното, законно 1/3 от къщата е моя, имам удостоверение за наследници, декларирал съм я и си плащам данъците. Къщата ми е на село и я посещавам по няколко пъти месечно. Оказа се, че мой братовчед, на който сме разрешили да ползва едната стая от къщата я придобива по давност и има нотариален акт и скица. Аз ползвам и се грижа за тази къща, както казах всяка седмица събота и неделя съм там и си плащам данъци. Как да постъпя? Как да си върна имота? Та той си е мой? То по тази логика, мога да намеря няколко свидетели и да придобия веднага частен имот по давност? Благодаря Ви предварително.

Трябва да подадете иск в съда.
donna
Старши потребител

Re: Придобиване на имот по давност - Помощ, отнеха ми къщата

Мнениеот sarbijanac » 11 Апр 2008, 22:27

donna написа:
Трябва да подадете иск в съда.

Колежката е 200 % права.Следва да се заведе иск в съда.

Тъй като имота Ви е в съсобственост следва да се предяви установителен иск.Съда ще признае правата ви на съсобственик и ще отмени констативката.

Но се подгответе за делото с аргументирани гласни и писмени докзаателства.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот BukToP_CyBoPoB » 13 Апр 2008, 09:29

Благодаря Ви, още един въпрос, къщата може ли да бъде ипотекирана или продадена докато има заведено дело?
BukToP_CyBoPoB
Нов потребител

Назад към Имотни казуси