Здравейте!Имам въпрос и моля всеки който може да помогне да пише или поне да ме упътите към някой които може да ми помогне.
Проблемът е следният.Ние сме наслдници на имот притежание на моята майка,но имотът не е само нейн тя съсобственик с неините сестри.Имотът е в регулация,но навремето преди повече от 10 години някои от сестрите и са продали тяхните части от имота по примерна скица "нарисувана" от някакъв архитект.Този архитект е нарисувал скицата със примерно разделение на имота както са се разбрали съсобтвениците,НО проблема е там че вече след толкова време продадените парцели са застроени и сега когато ние искаме да продадем нашата част от имота единственото нещо с което можем да кажем каде се намира нашата част е тази примерна скица-тя си е останала примерна защото имота така и не е разделен официално и ние имаме нотариален акт само за целия парцел.Моля ви помогнете незнам какво да правя и кам кого да се обарна за помощ.
ПС:Дано да съм успял да обясня правилно ситуацията,ако имате някакви вапроси моля питаите.Благодаря предварително на всички!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с парцел!!!
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Пълна каша!Лелите Ви , на майка ли ви ли са продали частите си или на 3 лица.Майка Ви починала ли е?Щом имота не е разделен , той продължава да е съсобствен.Възможно е обаче , лелите Ви да са продали своите части на 3л. и последните , вместо тях да са съсобственици с вас(макар , че е малко вероятно , защото трябва да се представят на нотариуса , декларация ,че са ви предложили идеалните си части първо на вас- чл.33 ЗС , но не е невъзможно).Може да искате делба на имота –доброволна или съдебна , може и да се опитате на продадете идеалната част на имота , но ако имате предложение , трябва 1 при същите условия да го предложите на останалите съсобственици и ако те откажат да го купят , да финализирате сделката със 3л.Изобщо вариантите са много.Трябва да се консултирате с адвокат , който след като се запознае с документите , ще ви предложи различни опции!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Майка ми си е жива.Съсобственицитени продадоха частите си на 3 лица и това ни пречи да направим доброволна делба защото не можем да съберем хората мн от тях не отговарят на писмата ни и някои от тях са в чужбина и няма как да доидат.Как да го предложа за продаване като нямам нотариален акт за да докажа кое е моето??Незнам и аз сам мн обаркан.Значи при адокат да ходя или при нотариус??
ПС:Един архитект ми каза че щом са минали десет години мога да го придобия по давност,били ми нужни само 3-ма свидетели по възможност от сащото населено място и съм щял да си изкарам нотариален акт за моята част без проблем??Възможно ли е това
ПС:Един архитект ми каза че щом са минали десет години мога да го придобия по давност,били ми нужни само 3-ма свидетели по възможност от сащото населено място и съм щял да си изкарам нотариален акт за моята част без проблем??Възможно ли е това
- godgy
- Нов потребител
Ваша е идеалната част от съсобствеността-нея може да продадете.И останалите съсобственици нямат “реална” част , а идеална от съсобствеността.
След като не може да направите доброволна делба , може да прекратите съсобствеността , чрез съдебна делба.
Консултирайте се с адвокат!
Това което Ви е казал архитекта не може да стане , с давност се придобиват чужди вещни права.
След като не може да направите доброволна делба , може да прекратите съсобствеността , чрез съдебна делба.
Консултирайте се с адвокат!
Това което Ви е казал архитекта не може да стане , с давност се придобиват чужди вещни права.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Погледнете го от хубавата страна, ако купувачите са строили сгради в съсобствения Ви имот и не сте им учредили право на строеж, то Вие сте придобили иделана част и от сградите
И работата не е чак толкова зле, няма от какво толкова да се притеснявате, но говорете с адвокат.
И работата не е чак толкова зле, няма от какво толкова да се притеснявате, но говорете с адвокат.
- Stirlitz
- Младши потребител
Re: Проблем с парцел!!!
godgy написа:Здравейте!Имам въпрос и моля всеки който може да помогне да пише или поне да ме упътите към някой които може да ми помогне.
Проблемът е следният.Ние сме наслдници на имот притежание на моята майка,но имотът не е само нейн тя съсобственик с неините сестри.Имотът е в регулация,но навремето преди повече от 10 години някои от сестрите и са продали тяхните части от имота по примерна скица "нарисувана" от някакъв архитект.Този архитект е нарисувал скицата със примерно разделение на имота както са се разбрали съсобтвениците,НО проблема е там че вече след толкова време продадените парцели са застроени и сега когато ние искаме да продадем нашата част от имота единственото нещо с което можем да кажем каде се намира нашата част е тази примерна скица-тя си е останала примерна защото имота така и не е разделен официално и ние имаме нотариален акт само за целия парцел.Моля ви помогнете незнам какво да правя и кам кого да се обарна за помощ.
ПС:Дано да съм успял да обясня правилно ситуацията,ако имате някакви вапроси моля питаите.Благодаря предварително на всички!
Здравейте,
Наложително е да се обърнете към адвокат. Съветите само биха ви объркали, тъй като е необходимо да се извършат допълнителни справки за изясняване на фактическата обстановка. И чак тогава, да се прави преценка за вида защита, която да потърсите по съдебен ред. А тази преценка е от компетентността на адвокат.
-
Melly - Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|