начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ЗОСОИ-компетентност ВАС или окръжен съд

Казуси за недвижими имоти

ЗОСОИ-компетентност ВАС или окръжен съд

Мнениеот pitasht » 24 Мар 2008, 16:41

Това е ЗОСОИ чл.6, ал.6
Оценките и установените квоти по ал. 5, както и отказите на областните управители и ръководителите на ведомства да удовлетворят искането за обезщетение или начина за обезщетяване подлежат на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването им по реда на Гражданския процесуален кодекс пред съответния окръжен съд, а тези на министрите - в същия срок пред Върховния административен съд. Мълчаливите откази могат да се обжалват до 31 март 2000 г. При уважаване отхвърленото искане съдът назначава експертиза от лицата по чл. 4 и решава окончателно претенцията.
Намирам много практика по следните казуси: окръжни съдилища обявяват за нищожни заповеди на областен управител. Защо е така? Текстът ми се струва изричен и като се вземе предвид другата норма на чл. 36 ЗАП компетентен е бил Върховен съд. Но практиката е точно наобратно
Вярно че разпоредбата на ЗОСОИ е специална но в нея не се сочи нищожност на акта. Кой според вас е компетентен съд и защо?
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Karakochev » 24 Мар 2008, 18:41

Колега /ако сте колега/ въпросът ви е безумно ОБЪРКАН и въпреки , че ЗОСОИ ми е доста ясен, ще се въздържа да ви отговоря , докато не зададете нормален въпрос.
Karakochev
Потребител

Мнениеот pitasht » 26 Мар 2008, 12:26

На мен пък ЗОСОИ не ми е силна страна и затова сигурно Ви звучи объркан.
Акт на областен управител с който определя обезщетение съсобственост, признава се нищожност на акта по време на действието на ЗАП от окръжен съд. Мотивите на окръжен съд за нищожност са че е бил компетенетн Министъра а не обл. управител.
Но ЗОСОИ сочи че актът на обл.управител може да се обжалва пред окръжен съд само в посочените хипотези-отказ и по отношение на обезщетението, квотитите и т.н.
Спорът не е за отказ, нито за размера или начина на обезщетение, а за нищожност на акта? Защо е компетенетен окръжен съд? Не е ли ВАС?
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Karakochev » 27 Мар 2008, 19:26

Щом се обжалва заповед на областен управител, компетентен е окръжен съд. Ако се обжалва акт на министър - ВАС.
Karakochev
Потребител

Мнениеот pitasht » 28 Мар 2008, 17:51

Защо какви са ви правните аргументи
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Karakochev » 28 Мар 2008, 19:29

Казано е изрично.

чл.6 ал.6 ЗОСОИ

Оценките и установените квоти по ал. 5, както и отказите на областните управители и ръководителите на ведомства да удовлетворят искането за обезщетение или начина за обезщетяване подлежат на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването им по реда на Гражданския процесуален кодекс пред съответния окръжен съд, а тези на министрите - в същия срок пред Върховния административен съд. Мълчаливите откази могат да се обжалват до 31 март 2000 г. При уважаване отхвърленото искане съдът назначава експертиза от лицата по чл. 4 и решава окончателно претенцията.
Karakochev
Потребител

Мнениеот pitasht » 31 Мар 2008, 08:44

Обяснявам: обжалван е акт на областен управител, с който се определя като обезщетение по ЗОСОИ съсобственост като нищожен пред окръжен съд по реда на ЗАП.
Къде пише в ЗОСОИ че нищожността се обжалва пред окръжен съд-всичко подчертано не касае моя въпрос поне според мен.
Друг въпрос, че практиката подкрепя вашето мнение, но какви са правните аргументи. АЗ си мисля, че на практиката окръжните съдилища са разглеждали въпроса за нищожност по инерция от това, че делата по ЗОСОИ са били пред тях и не са допрочели внимателно текста на ЗОСОИ. За мен за нищожността няма изрично споменаване в текста, който сте ми подчертали. Затова се прилага ЗАП
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Karakochev » 31 Мар 2008, 12:54

Колега , съжалявам за израза , но сте много зле с административното право....

Какво повече трябва да пише , казано е ИСКАНИЯ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ и НАЧИН ЗА ОБЕЗЩЕТЯВАНЕ. Когато има обжалване съдът следи служебно за нищожност.Това е.

Опреснете си знанията с Дерменджиев и практика на ВАС и не търсете под вола теле, защото нищо няма да намерите .;))
Karakochev
Потребител

Мнениеот pitasht » 01 Апр 2008, 16:29

както и отказите да удовлетворят
Нали ви казах, че никой не е отказал ами напротив е удовлетворено искането
Практиката на ВАс може да се променя и многократно е даказвано така че няма гаранции в нищо
Постарах се да прочета други мнения от Вас, малко са си заядливи и не приемам нещата лично, но пък не се аргументирате, което означава че сам не си вярвате.
Правото за мен е аргументи, ако ги нямаш значи ще изгубиш. Не че ако ги имаш ще спечелиш, но има голяма вероятност да е така.
Пък и ВАС ще си каже думата-като реши ще ви пратя решението на лични! Да видим кой прав кой крив
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Karakochev » 01 Апр 2008, 17:30

Дообразовайте се и пак заповядайте:)). Форумът ви очаква.
Karakochev
Потребител

Мнениеот inspectora » 01 Апр 2008, 17:39

Karakochev написа:Какво повече трябва да пише, казано е ИСКАНИЯ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ и НАЧИН ЗА ОБЕЗЩЕТЯВАНЕ.

Само да добавя - не съм виждал никога никъде, относно обжалването на адм.актове да се прави разлика в подсъдността в зависимост от вида на недействителността ... ако бил унищижаем - ОС, а ако бил нищожен - ВАС ...
колега питащ, вярвате ли си ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Karakochev » 01 Апр 2008, 20:00

Аз пък не съм видял и да се "обжалва нищожност", обикновено се обжалва административния акт:))))))
Karakochev
Потребител

Мнениеот inspectora » 02 Апр 2008, 11:16

pitasht написа:Къде пише в ЗОСОИ че нищожността се обжалва пред окръжен съд

Karakochev написа:Аз пък не съм видял и да се "обжалва нищожност", обикновено се обжалва административния акт:))))))

Е хайде не "на дребно" сега :) - очевидно непрецизен израз, но е ясно какво се има предвид ... и аз и Вие, както и всеки друг юрист понякога си позволяваме (сигурен съм в което) да използваме за по-кратко непрецизна терминилогия ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Karakochev » 02 Апр 2008, 13:45

По принцип е така Inspectora , обаче като се натрупат много грешчици , човек почва да се пита дали въпросът е от колега или от чичо от село:)).

Доста "колеги" с кухи дипломи се навъдиха.
Karakochev
Потребител

Назад към Имотни казуси