начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Прав ли е нотариусът?

Казуси за недвижими имоти

Re: Прав ли е нотариусът?

Мнениеот pdimitrow » 24 Мар 2008, 09:14

m.s.g. написа:
ralitza27g написа:Преди няколко седмици купих имот , част от съсобствен парцел. Имотът е с отделен нотариален акт. quote]
Колеги, май никой не обърна внимание на това обстоятелство. Имотът не е съсобствен, а само парцела, върху който е построен е в ид.части.
ralitza27g, ако правилно съм разбрала и е така наистина нямате повод за притеснение.

Нещо не вдявам какво си искала да кажеш. Малко си противоречиш. Какво значи имота не е съсобствен, а само парцела, върху който е построен в ид.ч. Напротив притесненията могат да са много. Просто като видя съсобственост и ми се изправя косата. Защото съм виждал и съгласия за продаване на съсобствен имот, които впоследствие се оказват фалшиви, но това е друга тема. Какво като е с отделен НА и аз мога да си изкарам един констативен НА на това което смятам, че е мое от ид.ч. Факта, че никъде не се споменава за делба ме навежда на мисълта, че такава не е извършена и съответно собствениците може да са се разбрали на устни договорки на кого каква част е, но като го няма черно на бяло утре може да се появи някой и да каже аз исках да го купя ама никой не ми го предложи. Това е само една от възможните хипотези. Просто са много и наистина е необходимо да се видят точно документите иначе стрелям напразно и напосоки.
pdimitrow
Потребител

Мнениеот m_dineva » 24 Мар 2008, 10:31

Не става ясно защо искате да разваляте сделката. Има ли вече претенции от "съсобствениците по парцел"?. Ако няма - не правете нищо. Пак ще ви трябва адвокат , но за отделене на имоте като самостоятелен. Зависи за кой регион става въпрос . Такива бъркотии има много, защото по преди действащи закони собственици на имоти под определени граници са ставали "съсобственици по парцел" със съседите, но всъщност всеки си знае, че това е неговото парче, има си нотариален акт и си го владее с години. Сега се изготвят нови кадастрални карти и е възможно да бъдат уредени тези въпроси.
m_dineva
Нов потребител

Мнениеот moni_d » 24 Мар 2008, 14:02

не правете обратна сделка, това само може да влоши нещата, предишната сделка се запазва, може да я развалите само по събеден ред, а още една сделка, ще ви струва още толкова разходи. По-скоро поискайте съгласие от съсобствениците, което да заздрави сделката, но го направете с помощта на адвокат. Освен това вижте дали е приложена регулацията за парцела или не, ако не е приложена, то е отпаднало действието на парцела и сега съществуват само имотите и вие сте едноличен собственик, поради което няма място за притеснение, ако е приложена, тогава се обърнете към адвокат за помощ, който да ви посъветва как да постъпите със събоствениците на продавача-тяхното съгласие трябва да е дадено по предложението на продавача, а не да изхожда от вас. Освен това може изобщо съсобствениците да нямат интерес и желание от подобна сделка и продължите да бъдете собственик на имота необезпокояван от тях.
moni_d
Потребител

Мнениеот dimist » 24 Мар 2008, 14:26

Не забелязвате ли , че темлата е стара и и двумесечния срок по член 33 ал. 2 ЗС е изтекъл?
dimist
Потребител

Мнениеот moni_d » 24 Мар 2008, 14:52

сега се сещам нещо: възможно ли е впоследствие съсобствениците да се откажат от изкупуване на имота. Законът казва, че трябва да се представят доказателствата пред нотариуса, т.е. по-късно съставена декларация от останалите съсобственици представлява отказ от право на изкупуване. Дали е действителен такъв отказ.

А относно това, че темата е стара-това не ни пречи да дискутираме принципно нещата, освен това 2-месечния срок се тълкува от узнаване на продажбата от останалите съсобственици, а не от нейното извършване.
moni_d
Потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси