Здравейте,
В съсобствен имот единият от собствениците започва строеж без да е търсил разрешение от другата страна. Започването на строителни дейности се състои в изкоп за основи и иззиждане на сух каменен зид за основи до нивото на земята. След подадена жалба до отдела за незаконно строителство на общината и проверка от тяхна страна ни беше отговорено че това е разчистване на останки от стара постройка и не е нов строеж. До какъв етап трябва да се доведе това строителство за да го сметнат за започнат строеж? Има ли някъде дефиниция на това кое се смята за строеж? В момента съсобственика не разчиства останките на стара постройка а ги възстановява и гради наново. До какъв етап трябва да се дойде за да се сметне за незаконно строителство?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Незаконно строителство при съсобственост
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Имам си и адвокат. Сигнализирали сме и РДНСК. От там пък дори не си направиха труда да дадат становище - само едно обаждане по телефона - ако почнели да зидат да подадем жалба. Към кого трябва да се обърна за да накарам и общината и РДНСК да не си затварят очите и да се надяват че случая ще отмине току така.
- antares
- Нов потребител
antares написа:Имам си и адвокат. Сигнализирали сме и РДНСК. От там пък дори не си направиха труда да дадат становище - само едно обаждане по телефона - ако почнели да зидат да подадем жалба. Към кого трябва да се обърна за да накарам и общината и РДНСК да не си затварят очите и да се надяват че случая ще отмине току така.
Пиши на ДНСК ,те изпращат по компетентност и искат да им върант отговора.
- donna
- Старши потребител
а пък на вас какво ви пречи човека да възстанови старата къща на ново ? вместо да се радвате , че вместо някаква съборетина ще имате за съсед нова къщичка
- antoanetka
- Младши потребител
Колеги... аз също съм юрист.. и мога да ви кажа..че имам почти точно същия проблем.. в съсобствен имот в издигнат навес, който се ползва за гараж без съгласието на единия съсобственик.. има разрешение от общината за нетрайна постройка, незайно как извадено.. от РДНСК отказват да правят каквото и да е тъй като имало разрешително... и въпроса ми е дали мога с установителен иск да атакувам недействителност на издаденото разрешение???
- magiosnik
- Младши потребител
Да зная.. 14 дневен срок 149 ал. 3 ЗУТ, но това разрешение е извадено преди 3-4 години тайно.. и този срок отдавана е изтекъл.. става ясно за него по време на дело между свамата съсосбственици за определяне на реално ползване на съсобствения им имот..., когато този който не знае, прави искане тази постройка да бъде премахната като незаконна, и тъй като след разделянето на имота (тоест реалното ползване), ще хвърля сянка в частта която той ползва.. от РДНСК отказват да предприемат каквото и да е действие като твърдят че срока за обжалване е изтекъл и затова това разрешение е валидно за тях.. И аз се опитвам да измисля как да се премахне.. след като от РДНСК не приемат че това разрешение е невалидно, въпреки че липсва сългасие на другия съсобственик!!
- magiosnik
- Младши потребител
Здравейте!!! В случай, че не са ви обявили от общината издаденото РС, а сте на 100 % заинтересувано лице по смисъла на чл. 149, ал. 2 от ЗУТ, то тогава считам, че самото РС няма как да е влязло в законна сила и като активно легитимиран е могло да го атакувате в 14-дневен срок от узнаването му.то тогава не виждам пречки да започне процедура по чл. 225 за незаконно строителство-тъй като е започнало да се изпълнява преди РС да е влязло в сила по смисъла на чл. 156 от ЗУТ.
Цялата грешка се дължи на общината , че не провела редовно цялата процедура.
А до това, че е издадено скришом , ако е в услуга май малко ме4ешка идва, особено ако строежът е завършен.
Може и да не съм права, но това е моето виждане, не съм пробвала тая линия на разсъждения как действа, но ми се заъртя като идея.
Цялата грешка се дължи на общината , че не провела редовно цялата процедура.
А до това, че е издадено скришом , ако е в услуга май малко ме4ешка идва, особено ако строежът е завършен.
Може и да не съм права, но това е моето виждане, не съм пробвала тая линия на разсъждения как действа, но ми се заъртя като идея.
- niq
- Младши потребител
Пишете на РДНКС - има основание за издаване на заповед за спиране на строежа. В общините и РДНКС често се ослушват , но настоявайте и спрете строежа колкото може на по-ранен етап. Ако са им издали РС без вашето съгласие , ще ви издадат заповед за отмяна на РС . И да я обжалват няма да я отменят , тя ще остане в сила .
- tany_ivanova
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|