С решение съдът е “извършил” делба на дворно място “по реда на чл. 292 ГПК” като е възложил на единия съделител ид. ч. от дворното място и дял първи от жилищна сграда и съответно на др. съделител- ид.ч. от дворното място и дял втори от жилищната сграда.
Решението е влязло в законна сила.
Въпросът мие има ли пречка да се иска повторно делба на дворното място, тъй като съсобствеността не е прекратена, макар че е поискана?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
сила на присъдено нещо или ??
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
сила на присъдено нещо или ??
С Уважение: ............................
- nikilex
- Потребител
Re: сила на присъдено нещо или ??
mi_lena написа:nikilex написа:
Въпросът мие има ли пречка да се иска повторно делба на дворното място, тъй като съсобствеността не е прекратена, макар че е поискана?
Проблемът не е в СПН. За да приключи делбата по този начин, дворното място вероятно е неподеляемо т.е. не е възможно обособяването на два самостоятелни УПИ в които да остане съответната жилищна сграда. При тази хипотеза, то остава в идеална съсобственост, като придобива характеристиката на обща част по отношение на сградите. Т.нар. "хоризонтална етажна собственост". Виж ППВС № 2/1982 год. А общите части не подлежат на делба - чл.34 ал.3 ЗС.
Тъй като, както изглежда от изложеното от питащия, сградата е една, е възникнала не "хоризонтална", а "вертикална" етажна собственост! Ако бяха две сгради върху едно УПИ - тогава бихме говорили за "хоризонтална" ЕС.
Додея ми от "лютивия" досадник, а на теб?:)
- oho_boho
- Потребител
Re: сила на присъдено нещо или ??
mi_lena написа:Крайният отговор на въпроса, обаче, пак не се променя - делбата на дв.място е недопустима.
Да, така е! Важното е крайният резултат от дискусията, иначе всеки може да не вникне в питането, особено ако е твръде неконкретизирано и обемно!
Додея ми от "лютивия" досадник, а на теб?:)
- oho_boho
- Потребител
Благодаря за отговорите!
за да стане по ясно ще уточня че сградата е едноетажна, а едната постройка е заплашена от срутване. търсим път да образуваме ново дело и за де отървем от съсобствеността.... всяко мнение ми помага да си избистря нещата ... така че благодаря ви!
за да стане по ясно ще уточня че сградата е едноетажна, а едната постройка е заплашена от срутване. търсим път да образуваме ново дело и за де отървем от съсобствеността.... всяко мнение ми помага да си избистря нещата ... така че благодаря ви!
С Уважение: ............................
- nikilex
- Потребител
nikilex написа:Благодаря за отговорите!
Eee, ами като не можете да се понасяте, продайте я, а ако можете да се понасяте - разпределете си ползването на двора.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|