- Дата и час: 30 Ное 2024, 00:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
нотариална покана за наем
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
нотариална покана за наем
Моля компетентните сред Вас да ми обяснят мога ли да изпратя нотариална покана за наем съобразно частта ми от имот, за който само плащам дължимия данък, но който не мога да ползвам поради липса на достъп, а и наследниците са няколко, има част от тях и в провинцията, но главният наследник / притежаващ най- голяма част от имота/ го отдава под наем и фактически го ползва еднолично вече повече от 10 години.Ако мога да изпратя нотариална покана, то какви документи са ми нужни - актуална данъчна оценка или просто трябва да посоча произволна сума, съобразно актуалните наемни цени? Предварително благодаря!
- miastaleva
- Нов потребител
Re: нотариална покана за наем
miastaleva написа:Моля компетентните сред Вас да ми обяснят мога ли да изпратя нотариална покана за наем съобразно частта ми от имот, за който само плащам дължимия данък, но който не мога да ползвам поради липса на достъп,
Можете да предявите претенция за обезщетение (не, наем) по чл. 31 ЗС. В този случай посоченаста от вас сума ще бъде дължимна от момента на поканата.
но главният наследник / притежаващ най- голяма част от имота/ го отдава под наем и фактически го ползва еднолично вече повече от 10 години.Ако мога да изпратя нотариална покана, то какви документи са ми нужни - актуална данъчна оценка или просто трябва да посоча произволна сума, съобразно актуалните наемни цени? Предварително благодаря!
Тук вече, обаче, ситуацията се затяга значително.
"Глваният наследник" сам ли е сключвал договорите за наем? Вие давали ли сте съгласието си? Предявявали ли сте полагаемата ви се част от наема?
Защото - щом има сключен договор за наем, можете съвсем спокойно да предявите директно претенция за полагаемата се част от сумата, която съответства на дела ви от имота, и то, от датата на сключването на договора.
От всичкия период от 10 години, реално полагаеми ви са последните 3 назад, тъй като дължимото от периода преди това е погасено по давност,
Дали той ще се сети да ви възрази за тази давност, е по - малко интересно, по - интересно е, дали няма да претендира придобиване на имота по давностно владение...
Последно, ако имотът ви е ценен, макар че 10 години не сте се поинтересували да го ползвате (да предявите полагаемата ви се част от наема), по - добре се консултирайте с адвокат.
И изпратете покана. Допълнителни документи не са нужни.
- Martini_Bianco
- Младши потребител
нотариална покана за наем/обезщетение/
Много Ви благодаря за изключително ценните съвети!Още днес отивам при нотариус, за да пусна покана. Благодаря,благодаря! Сега се сещам нещо: ако мажоритарният собственик придобие по давност имота, аз как ще разбера? И ще продължавам ли да плащам данъци например?Защото, лед като ми пристигат съобщения за данък, това не означава ли ,че още не е придобит от едно единствено лице /по давност/
- miastaleva
- Нов потребител
antoanetka написа:след като жената си е плащала данъка не отпада ли възможността да го придобие по давност
НЕ!
Плащането на данък не е елемент от фактическия състав на владението!
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Re: нотариална покана за наем/обезщетение/
miastaleva написа:Много Ви благодаря за изключително ценните съвети!Още днес отивам при нотариус, за да пусна покана. Благодаря,благодаря! Сега се сещам нещо: ако мажоритарният собственик придобие по давност имота, аз как ще разбера? И ще продължавам ли да плащам данъци например?Защото, лед като ми пристигат съобщения за данък, това не означава ли ,че още не е придобит от едно единствено лице /по давност/
Плащането на данък е елемент по презумпция, собственика е ДЗЛ, при условие че е декларирал собственоста.
- iwanow
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|