начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

покупка на имот от алкохолик

Казуси за недвижими имоти

покупка на имот от алкохолик

Мнениеот albin » 04 Мар 2008, 17:33

Закупих земеделска земя от лице,което се оказа,че е лежало в психиатрична клиника за лечение от алкохолизъм(и си е алкохолик да бъда честен),но не е поставено под запрещение.
Сега роднините му искат да им прехвърля обратно нивите като в противен случай искат да заведат съдебен иск за обявяване нищожност на сделката.Консултирах се с адвокати,които ми казаха,че нямат никакъв шанс да спечелят щом близкият им не е бил поставен под запрещение.Но реших да питам и за Вашето мнение,защото в правото има различни решения на уж еднакви казуси .Благодаря предварително!
albin
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Мар 2008, 17:56

Aми има известен риск.Ако експертизата докаже , че по времето на сключване на сделката лицето не е могло да разбира и ръководи действията си , то сключения от него договор е унищожаем-арг. 31ЗЗД.Потестативното право за унищожаване на сделката се погасява с 3 годишна давност-имайте и това предвид.Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот albin » 04 Мар 2008, 18:13

REVOLUTION написа:Aми има известен риск.Ако експертизата докаже , че по времето на сключване на сделката лицето не е могло да разбира и ръководи действията си , то сключения от него договор е унищожаем-арг. 31ЗЗД.Потестативното право за унищожаване на сделката се погасява с 3 годишна давност-имайте и това предвид.Успех!
Благодаря Ви много за експресния и компетентен отговор!
albin
Младши потребител

Мнениеот hr.stoyanoff » 04 Мар 2008, 18:17

Искам само да вметна, че тежестта по доказването на нетрезвото състояние на "алкохолика", както и вероятността последният да не е бил в състояние да ръководи постъпките си към момента на изповядване на сделката е в тежест на ищците. Дори обаче те да успеят да докажат това, в което силно се съмнявам, то лицето, продало имота, винаги може да се привлече като свидетел по делото, освен ако последното не желае унищожението на сделката. Ако това все пак се случи, то за вас възниква правото да предявите иск за платената сума, която алкохоликът едва ли е пожалил
hr.stoyanoff
Младши потребител

Re: покупка на имот от алкохолик

Мнениеот inspectora » 04 Мар 2008, 18:27

albin написа:Сега роднините му искат да им прехвърля обратно нивите като в противен случай искат да заведат съдебен иск за обявяване нищожност на сделката.

Ами аз ако съм - ще им ги прехвърля ... на двойна, тройна, десеторна, или колкото успея да вдигна цена ;)
Щом пък чак толкова искат :D

Иначе мненията на колегите са много точни!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот albin » 04 Мар 2008, 18:29

hr.stoyanoff написа:Искам само да вметна, че тежестта по доказването на нетрезвото състояние на "алкохолика", както и вероятността последният да не е бил в състояние да ръководи постъпките си към момента на изповядване на сделката е в тежест на ищците. Дори обаче те да успеят да докажат това, в което силно се съмнявам, то лицето, продало имота, винаги може да се привлече като свидетел по делото, освен ако последното не желае унищожението на сделката. Ако това все пак се случи, то за вас възниква правото да предявите иск за платената сума, която алкохоликът едва ли е пожалил
Да,поуспокоихте ме.А може ли да се иска унищожаемост в случая за "крайна нужда,явно неизгодни условия".
Ако прехвърля нивите на трето "несвързано" лице това може ли да помогне,ако уважат евентуален иск на роднините за унищожаемост имотите да са прехвърлени преди вписването на исковата молба.
albin
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Мар 2008, 18:32

Аз имах предвид по-скоро , ако ищците се домогват да докажат , че продавача вече е бил неспособен да се грижи са своите работи поради заболяването(душевна болест-пълна личностна деградация вследствие на хроничен алкохолизъм, алкохолна епилепсия и т.н) , макар и да не е бил поставен под пълно запрещение.А не че е бил в пияно състояние по време на сключване на сделката(това е почти невъзможно да се докаже)!Освен това предпоставям , че това лице вече е под запрещение иначе роднините му никакъв иск не могат дапредевят по 31ЗЗД , тъй като не са легитимирана страна!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот law_master » 04 Мар 2008, 18:57

да не би парцелът да е част от съсобствен недвижим имот и затова да искат да им го прехвърлите обратно, защотот ако е така трябва да има нот. заврена декларация от съсобствениците че са отказали да го куоят на същите условия.
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот system » 04 Мар 2008, 21:30

Само да подхвърля нещо и дано не кажа някоя глупост:

Допустимо ли е иск за унищожаване на дожовора да се предяви от роднини на продавача, ако той е жив и не е под запрещение ?
system
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Мар 2008, 21:33

Абсолютно не!Аз го писах по-горе.Само ако е поставен под запрещение и някой от роднините е назначен за негов настойник.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот law_master » 04 Мар 2008, 21:50

според мен е допустимо при следните условия:

Чл. 33. (1) Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
(2)Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.

в случая първо трябва да се унищожи първоначалния договор, като активно легитимирани са съсобствениците които могат и да са роднини
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот system » 04 Мар 2008, 21:56

REVOLUTION написа:Абсолютно не!Аз го писах по-горе.Само ако е поставен под запрещение и някой от роднините е назначен за негов настойник.

Да, сега го видях. REVOLUTION, извинявам се, не съм чел внимателно.
system
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Мар 2008, 22:50

system написа:
REVOLUTION написа:Абсолютно не!Аз го писах по-горе.Само ако е поставен под запрещение и някой от роднините е назначен за негов настойник.

Да, сега го видях. REVOLUTION, извинявам се, не съм чел внимателно.

Няма защо , а и предполагам сега картинката стана по-ясна и за питащия!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 04 Мар 2008, 23:38

..
Последна промяна poli_g на 26 Дек 2012, 17:50, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот herr_richter » 05 Мар 2008, 00:49

system написа:Само да подхвърля нещо и дано не кажа някоя глупост:

Допустимо ли е иск за унищожаване на дожовора да се предяви от роднини на продавача, ако той е жив и не е под запрещение ?

НЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!
herr_richter
Младши потребител

Мнениеот system » 05 Мар 2008, 09:39

poli_g написа:Сега, ако ми позволите, бих вметнала колеги / с риск да ме нарочите за песимист, въпреки вродения ми оптимизъм.../в психиатрично заведение не се лекува алкохолизъм / изключвам частните клиники, но изложените факти не навеждат за това/, а провокираните в следствие алкохолна злоупотреба психиатрични отклонения.....

Напротив, в психиатрични заведения се лекува алкохолизъм. А доколкото зная, психиатрията разглежда някои форми на алкохолизъм като психични отклонения. Самият алкохолизъм е форма на наркомания.
system
Активен потребител

Мнениеот albin » 05 Мар 2008, 10:21

Радвам се,че темата е станала интересна за Вас.Уточнявам-имотите не са съсобствени с останалите роднини.Евентуалният бъдещ иск ще бъде заведен от дъщерята на "алкохолика".В момента "алкохолика" все още не е поставен под запрещение(но вероятно съдът ще уважи искането,тъй като състоянието на лицето под натиска на дъщерята може да се влоши за пред съда и вещите лица)Лекувал се е в държавна клиника,но не ми е ясно в кое отделение(клиниката я водят психиатрична).Благодаря Ви още веднъж за отговорите!
albin
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 06 Мар 2008, 12:32

Ще се действа по следната схема (най - вероятно):
1.Поставят "алкохолика" под запрещение (да кажем, че ще се случи)
2.Завеждат иск от негово име за унищожаване или обявяване нищожност на сделката (по-вероятно пътвото с оглед фактологията, която е изложена)

Така че ... отивайте при колега още сега ;)

Той най-добре ще прецени какви са шансовете по двете дела (които съм посочил по-горе) и ще Ви посъветва какво да правите ... не е изключено да се наложи да се вземат превантивни мерки, както казва колегата cyclosporine ... няма какво да чакате да завеждат дело с/у Вас ;) (може да се окаже късно след това да се "противодейства")
inspectora
Активен потребител

Назад към Имотни казуси