Здравейте!
Тъй като съм се специализирала само и единствено в наказателното право, откакто завърших университета, не съм се занимавала с гражданско-правните науки.Мои приятели англичани имат собственост върху недвижим имот в страната - къща с двор.Тази собственост те я притежават чрез регистрирано от тях търговско дружество.Тъй като се измени ЗС и от 01.01.2007 се предвижда, че граждани на държави - членки на ЕС могат да притежават земя в БГ стига това да е в съответствие с Договора за присъединяване на БГ към ЕС и с договореностите между съответните държави, англичаните решиха да прекратят съществуването на дружеството и да прехвърлят собствеността на тяхно име.Когато се завърнали в Англия обаче, оттам им казали, че не можело да се прехвърли собствеността, защото имало 7 годишен мораториум и това щяло да бъде възможно едва през 2014 г.Моля, някой от вас колеги, който по принцип се занимава с недв. имоти, да даде насоки дали това е така и ако е така, на базата на кой закон или международен договор?
Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 00:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Гражданин на страна-членка на ЕС собственик на земя в БГ
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Възможност да се наложи такова ограничение е предвидена в Приложение VI от Акта за присъединяване на България към ЕС. 7-годишен, обаче е срокът когато се придобиват зем. земя, гори... Според мен към вашият казус се прилага т. 1 от Приложението, а именно 5-годишен мораториум за придобиване правото на собственост върху земя за второ жилище, от граждани на държава-членка, които не пребивават в България.
А чл. 29а от ЗС препраща към тези разпоредби на Акта за присъединяване.
А чл. 29а от ЗС препраща към тези разпоредби на Акта за присъединяване.
- milisto.jur
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|