- Дата и час: 30 Ное 2024, 00:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
какво ще реши съда?
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
какво ще реши съда?
Предстои ми съдебна делба! Предварително много благодаря на всеки,който ще ми отговори и ще даде мнението си по въпрос,който стои пред мен!Майка ми получава апартамент като компенсация за отчуждения имот на родителите й(което би трябвало да значи,че й е наследствен?) ,с нотариален акт от 1980,в който пише,че ап. е компенсация за отчужден имот според заповед от 1978,в която заповед пише,че е заповед въс основа на заповед от 1975,когато другият имот е бил отчужден и когато съда й определя въпросния ап. като компенсация! Въпроса е,че първоначалната заповед от 1975,е когато майка ми не е омъжена! А през 1980,когато тя взима нот акт за ап.,е вече омъжена и носи името на съпруга си! По-късно,през 1996, родителите й заменят техен,по-голям апартамент с този на майка ми,като в нот акт пише,че тя заменя собствения си,придобит по време на брака апартамент??!! Та,въпроса ми е-имат ли тежест тези по-стари документи,и може ли в съда да се докаже,че този апартамент е наследствен,а не придобит по време на брака?
Последна промяна yavorche на 19 Фев 2008, 23:31, променена общо 2 пъти
- yavorche
- Нов потребител
Така сте изложили фактите и така използвате правните понятия,че нямам думи.Едно е отчуждаване,друго е по наследство,а съвсем трето е замяна или пък придобито по време на брака.
Моят съвет е да потърсите юридическа консултация,а не да въвеждате вие правни резултати,които не разбирате.
Моят съвет е да потърсите юридическа консултация,а не да въвеждате вие правни резултати,които не разбирате.
- punisher
- Потребител
Може би не съм съвсем ясна,и се извинявам за липсата си на правни познания,просто ми се искаше да разбера дали това,че този ап.е неин прави невалиден нот акт в който пише,че ап. й е придобит по време на брака?
Не се ли предполага,че това,което тя получава от родителите си,й е наследство(отчуждения имот е техен),независимо дори от това дали е омъжена или не?
Не се ли предполага,че това,което тя получава от родителите си,й е наследство(отчуждения имот е техен),независимо дори от това дали е омъжена или не?
- yavorche
- Нов потребител
Re: моля за мнения
yavorche написа:Предстои ми съдебна делба! Та,въпроса ми е-имат ли тежест тези по-стари документи,и може ли в съда да се докаже,че този апартамент е наследствен,а не придобит по време на брака?
Съпружеска имуществена общност
Чл. 19. (1) Вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това, на чие име са придобити.
(2) Съвместният принос на съпрузите може да се изрази във влагането на средства и труд, в грижи за децата и работа в домакинството.
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.
Лично имущество
Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещите и правата върху вещи, придобити от единия съпруг по реда на Гражданския процесуален кодекс, когато се насочва принудително изпълнение за личен дълг на другия съпруг върху вещи и права върху вещи, които са съпружеска имуществена общност.
(2) Лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг през време на брака, които му служат за обикновено лично ползуване или за упражняване на професия.
Разбира се ,че може да докажете с документи и свидетели евентуално,подготвяте и ксерокопия,за да не изгубите нишката..
Колко е лесно да живееш на гърба на другия пък и нахалството да му вземеш половината..ей за това и аз бих се развела.Стига да не сте изплащали нещо по време на брака,но той наистина по закон се води семеен,докато не решите да се разделяте.
Явно имате и адвокат,който много добре знае всичко това,нямате поводи за притеснения.Успех
- izymena
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|