начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Въпрос за отказ от право на собственост

Казуси за недвижими имоти

Въпрос за отказ от право на собственост

Мнениеот bagsisiigal » 11 Дек 2007, 15:20

Аз и сестра ми получихме в наследство след смъртта на баща ни и майка ни имоти от които единият имот е апартамент. Сестра ми иска да се откаже от нейната 1/2 от този апартамент и да премине собствеността на мое име. въпроса ми е може ли това да стане с отказ от право на собственост и въобще с този отказ ще премине ли нейната 1/2 на мое име и ако да какви документи трябва да приготвим. Целта ни е да платим колкото може по малко пари на държавата и затова не искаме да е с дарение или покупко - продажба. Ще сме Ви много благодарни ако по някакъв начин ни помогнете.
bagsisiigal
Младши потребител

Мнениеот hr.stoyanoff » 11 Дек 2007, 18:06

господине,
не зная дали сте толкова глупав или лукав. отказът от право на собственост е върху цялото наследство и така ще лишите сестра ви от всичко
надявам се нямате толкова черни мисли, та да блесне това пред нотариуса
hr.stoyanoff
Младши потребител

Мнениеот Akademika » 11 Дек 2007, 19:52

Целта е май и да не платите на адвокат.....
Лошо няма - скъпи на хонорарите , евтини на бъдещите дела и документи;))
Akademika
Потребител

Мнениеот n_ikito » 11 Дек 2007, 21:30

Можете да го направите с договор за доброволна делба или чрез сделка при която сестра Ви, да Ви прехвърли своята част от имота. Относно документите - най общо - данъчна оценка, удостоверение за местоположение, декларации, пари и др.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот Stirlitz » 12 Дек 2007, 22:08

ЗАКОН за собствеността:

Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100, доп. - ДВ, бр. 34 от 2000 г.) Отказът от правото на собственост върху недвижим имот има действие само ако е извършен в писмена форма с нотариално заверен подпис и ако е вписан в имотния регистър.

плюс това като се приложи по аналогия чл. 53 ЗН, то с частта на отреклия се уголемява частта на останалите съсобственици.

Важното е отказът да се впише.
Аз лично съм виждал такова "животно", но е възможно и с доброволна делба или пък с друга разпоредителна сделка, но задължително се обърнете и към адвокат, не разчитайте само на нотариус!
Успех!
Stirlitz
Младши потребител

Назад към Имотни казуси