Притежавах недвижим имот и подписах пред адвокат ,че го подарявам на племенниците си и запазвам право на ползване. Сега когато реших да се откажа от правото си на собственост се оказа ,че документа с който съм го подарил не е минал през нотариус и не е вписан. В същото време данъчното е приело документа за валиден и досега съм плащал данък за правото на ползване а те като собственици на имота.
Моля отговорете ми собственик ли съм и ако си извадя документ от службата за вписванията ,че нямам вещни тежести ,мога ли да го продам или само ще последва дело от тяхна страна и съда ще обяви имота за техен( на племенниците ми ).
С най добри пожелания. Николай
- Дата и час: 29 Ное 2024, 21:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Собственик ли съм? Моля отговорете ми. Николай
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Собственик ли съм? Моля отговорете ми. Николай
nikvoi написа:Притежавах недвижим имот и подписах пред адвокат ,че го подарявам на племенниците си и запазвам право на ползване. Сега когато реших да се откажа от правото си на собственост се оказа ,че документа с който съм го подарил не е минал през нотариус и не е вписан. В същото време данъчното е приело документа за валиден и досега съм плащал данък за правото на ползване а те като собственици на имота.
Моля отговорете ми собственик ли съм и ако си извадя документ от службата за вписванията ,че нямам вещни тежести ,мога ли да го продам или само ще последва дело от тяхна страна и съда ще обяви имота за техен( на племенниците ми ).
Това чудо се подписва в нотарията пред нотариус,акта се чете и т.н. ,а до промяната преди 1996 пред нотариус ,а ако няма такъв в съда пред съответния съдия.
Това което сте подписали е нищожно ,няма никаква правна сила,подписал пред адвокат.....извинете вие да не сте от североизточна България от едно градче край Дунав
За колегите не става въпрос за пълномощно ,а за нотариални актове.
В така нареченото от вас данъчно приемат всичко спко само данъци да вървят
Казвате ,че сте подарили имота си , запазили сте си правото на ползване ,е да ама не ...това което сте подписал не е по законоустановеният ред ,демек нищожно е ...така че сте собственик ...ЧЕСТИТО
От службата по вписванията ъсщо можете да си вземете нужния документ от който да се вижда ,че само вие сте собственик.
- donna
- Старши потребител
Предоставеното от вас описание е изпълнено с множество неизвестни, поради което колегите могат да правят единствено догатки, относно статута на недвижимия имот, който ви интересува.
За да решите казуса (който не представлява никаква сложност) просто покажете документите, с които разполагате на човек с юридическо образование. Можете да изпратите документите и на някой колега от форума, на когото имате доверие.
Важно е да знаете, че без да видят документите колегите могат да правят само догатки (а юристите обикновено работим с факти, а не с догатки) за същността на извършеното от вас.
С две думи - КОЛЕГИ, КОИТО ИЗКАЗВАТ МНЕНИЕ БЕЗ ДА СА ВИДЕЛИ ДОКУМЕНТИ МОГАТ НЕВОЛНО ДА ВИ ПОДВЕДАТ ПОРАДИ ОБЪРКАНАТА ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО ПРЕДОСТАВЯТЕ.
Да ви кажа само, че данъчно задължено лице по ЗМДТ е ползвателя на имота, а не собственика. Щом имате запазено право на ползване вие трябва да плащате данъка, а не собствениците. Принципа е - комуто облагите, нему и тежестите.
За да решите казуса (който не представлява никаква сложност) просто покажете документите, с които разполагате на човек с юридическо образование. Можете да изпратите документите и на някой колега от форума, на когото имате доверие.
Важно е да знаете, че без да видят документите колегите могат да правят само догатки (а юристите обикновено работим с факти, а не с догатки) за същността на извършеното от вас.
С две думи - КОЛЕГИ, КОИТО ИЗКАЗВАТ МНЕНИЕ БЕЗ ДА СА ВИДЕЛИ ДОКУМЕНТИ МОГАТ НЕВОЛНО ДА ВИ ПОДВЕДАТ ПОРАДИ ОБЪРКАНАТА ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО ПРЕДОСТАВЯТЕ.
Да ви кажа само, че данъчно задължено лице по ЗМДТ е ползвателя на имота, а не собственика. Щом имате запазено право на ползване вие трябва да плащате данъка, а не собствениците. Принципа е - комуто облагите, нему и тежестите.
- brainbench
- Младши потребител
Здравейте колега ....объркано ли ви се струва сигурно е така ,аз обаче такова чудо съм виждала и на мен ми се стори невероятно ...ама факт.
- donna
- Старши потребител
Здравейте, donna. Това, което ме обезпокои в случая е, че е по вероятно човекът да не прави разлика между адвокат и нотариус.
Разписал човекът в една кантора едни документи... кантората с право се занимаваше, ама точно каква беше?? Адвокати, нотариуси - все прависти, на кой му пука.
А иначе отдавна съм спрял да се очудвам на каквото и да е в скъпата ни Татковина. Иначе щях да си ходя постоянно учуден, а е някак неловко, съгласете се.
Разписал човекът в една кантора едни документи... кантората с право се занимаваше, ама точно каква беше?? Адвокати, нотариуси - все прависти, на кой му пука.
А иначе отдавна съм спрял да се очудвам на каквото и да е в скъпата ни Татковина. Иначе щях да си ходя постоянно учуден, а е някак неловко, съгласете се.
- brainbench
- Младши потребител
Туй нищо не е ,а каво ще кажете ако видите договор за покупко продажба ли беше или за доброволна делба май на земеделски земи изповядан от кмет на кметство/спомените ми се губят беше преди 2години че и по-вече ,щото се нагледах на дивотии ,та почнах да ги забравям,но кмета го зная чешит от класа / ,ами клиента каза ,че тоя заверил на бая хора из селото . Та човека искаше да се разпореди с имота ,ама тоя договор аз му виках нищожен .....и ми се разсърди и си отиде клиента
Уточнявам туй чудо не беше вписано...то само това оставаше де
Уточнявам туй чудо не беше вписано...то само това оставаше де
- donna
- Старши потребител
Re: Собственик ли съм? Моля отговорете ми. Николай
nikvoi написа:Притежавах недвижим имот и подписах пред адвокат ,че го подарявам на племенниците си и запазвам право на ползване. Сега когато реших да се откажа от правото си на собственост се оказа ,че документа с който съм го подарил не е минал през нотариус и не е вписан. В същото време данъчното е приело документа за валиден и досега съм плащал данък за правото на ползване а те като собственици на имота.
Всичко казано от колегите до тук е точно така!!!!
Но хайде и съдията по изискванията да каже нещо
Така...
1. Щом сте подписали документ със съдържанието изложено от Вас и, ако са изтекли повече от 10 год. от тогава, Вашите племеници могат да се позоват но придобивна давност - този документ не прехвърля правото на собственост, но дава достоверна дата за начало на владението.
2. Ако нямате спор с племениците си относно сключената сделка - бегом при нотариус и:
2.1. Правите окончателен договор оформен с НА за това, което сте договорили преди време, или
2.2. Племенниците ви се снабдяват с КНА за правото си на собственост.
Третото е, ако няма разбирателство помежду ви - дела, дела и пак дела
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|