- Дата и час: 29 Ное 2024, 21:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
има ли опастност това да стане
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
има ли опастност това да стане
Искам да попитам чисто хипотетично възможно ли е това да се случи: Лицето А упълномощава лицата Б и В заедно или поотделно да продадат имот собственост на А. Но всяко от лицата Б и В има нотариално заверено пълномощно и недобросъвестно в един и същи ден продават на двама купувачи въпросния имот. По какъв начин това може да се предотврати или как може да проверя дали е станало подобно нещо. Знам, че се издава декларация за тежести, но от там мисля че не може да се хване. Ще съм благодарен да поразсъждаваме над този въпрос.
- Accounter
- Нов потребител
Re: има ли опастност това да стане
Accounter написа:Искам да попитам чисто хипотетично възможно ли е това да се случи: Лицето А упълномощава лицата Б и В заедно или поотделно да продадат имот собственост на А. Но всяко от лицата Б и В има нотариално заверено пълномощно и недобросъвестно в един и същи ден продават на двама купувачи въпросния имот. По какъв начин това може да се предотврати или как може да проверя дали е станало подобно нещо. Знам, че се издава декларация за тежести, но от там мисля че не може да се хване. Ще съм благодарен да поразсъждаваме над този въпрос.
Собственик ще стане този, който пръв е вписал прехвърлянето в Агенцията по вписвания. Няма как да се впишат и двата акта едновременно.
- genymeny
- Младши потребител
Собственик ще стане този, който пръв е вписал прехвърлянето в Агенцията по вписвания. Няма как да се впишат и двата акта едновременно.
А в какъв срок след изповядването на сделката се вписва в Агенцията по вписванията? И как мога да проверя какво е вписано във въпросната Агенция? Според мен това е голям недостатък на системата. Даже могат да продадат въпросния имот 3 пъти и после върви ги търси. Господ да пази!!!
- Accounter
- Нов потребител
Освен пълномощно, трябват и няколко други документа, за да се осъществи продажбата.
И без пълномощни, може да се осъществи продажба, два пъти в един ден.
И без пълномощни, може да се осъществи продажба, два пъти в един ден.
- n_ikito
- Активен потребител
От АВ като страна по сделката, ми издават заверени преписи - колкото си искам и ...мога да платя....
- n_ikito
- Активен потребител
Чл. 80. Актът се вписва, ако праводателят е вписан в имотния регистър като носител на правото освен при придобиване на право по давност.
ЗАКОН ЗА КАДАСТЪРА И ИМОТНИЯ РЕГИСТЪР
В сила от 01.01.2001 г.
Обн. ДВ. бр.34 от 25 Април 2000г., изм. ДВ. бр.45 от 30 Април 2002г., изм. ДВ. бр.99 от 22 Октмври 2002г., изм. ДВ. бр.36 от 30 Април 2004г., изм. ДВ. бр.39 от 10 Май 2005г., изм. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.29 от 7 Април 2006г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.57 от 13 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г.
Първият по време е първи по право!
Има ли още въпроси?
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Да така си е..... обаче напълно възможно е, да се изповяда повече от една сделкиа в един ден и втория.....вода.
- n_ikito
- Активен потребител
n_ikito написа:От АВ като страна по сделката, ми издават заверени преписи - колкото си искам
С една и съща дата?
- iwanow
- Потребител
Демек това нещо може да се случи без никакъв проблем. Аз си мислех следното: за да изповяда сделката нотариуса трябва да види оригиналния Нотариален акт, който е заверен във въпросната Агенция по вписванията. И двамата не могат да имат два нотариални акта заверени, но ако собственичката предвидливо излъже, че е загубила Нотариалния си акт и получи нов заверен екземпляр от Агенцията по вписванията дефакто тя вече ще има 2 напълно валидни нотариални акта и може недобросъвестно да продаде имота няколко пъти. Това е голяма дупка в нашата уж правова държава. Според мене това се решава със създаването на единна информационна система между всички нотариуси и агенцията по вписванията. Като изповяда дадена сделка, това веднага трябва по електронен път да се регистрира във агенцията и ако дори след 10 минути някой се опита недобросъвестно да продаде имота и нотариуса се опита да изповяда сделката вече втори път това да не е възможно. Но защо никой нищо не прави по този въпрос просто недоумявам. Да пази Господ от такива продавачи. Приятен ден на всички!!!
- Accounter
- Нов потребител
и аз това се питам... много ни е тромава системата и хората трябва да разчитат на "КЪСМЕТ" по никакъв начин не могат да бъдат защитени.
- antoanetka
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|