Здравейте,
Знам, че много от Вас се дразнят, когато някой ги помоли за помощ...Повярвайте ми, СЪВЕТВАХ СЕ С АДВОКАТИ!!! За какво става дума:
Пред покупка съм на имот, който е в сграда, получила удостоверение за въвеждане в експлоатация преди две седмици. В нот. акт за учредяване право на строеж, имотът е обособен като "гараж и прилежащата му изба". В одобрения архитектурен проект гаражът е описан като "офис", в удостоверението за въвеждане в експлоатация, също като "офис". Понеже аз имам намерение ако го закупя да го ползвам като офис разбира се (не ми трябва гараж 50 кв.м., нито избата към него - също такава квадратура), какъв е шансът да му променя предназначението според вас? Имотът се намира в гр. Варна, ако това има значение. Да не забравяме, че скоро сградата е получила удостоверение за въвеждане в експлоатация с "офис"?!! Единият адвокат ми каза, че засега не е възможно имайки предвид заповедта на кмета на града от 06.11.2007 год. Но според него "всяка заповед е предпоследна". Според друг адвокат, срещу 2000 EUR - "всичко е възможно". Чува се, че кметът щял да застроява огромни терени с бизнес площи, познайте защо е тази заповед! И така, дано не чуя много гневни отговори срещу мен, заради това, че ви попитах. Пак казвам - съветвах се с подходящи адвокати! Приятна вечер
- Дата и час: 29 Ное 2024, 21:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промяна предназначението на "гараж"
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
1
При необходими преустройства в сгради - етажна собственост, се прилагат чл. 38 и 39 и чл. 57 от ЗУТ, респективно чл. 43 и 44 от Закона за собствеността.
По чл. 178, ал. 4 от ЗУТ не се разрешава ползването или обитаване на строежите (или части от тях) не по предназначение или в нарушение на условията по издаденото разрешение за ползване или другите строителни книжа. И още нещо: в чл. 5 на същата разпоредба се посочва, че при нарушение началникът на ДНСК или упълномощено от него лице забранява с мотивирана заповед обитаването, съответно ползването на строежа и разпорежда прекъсването на захранването с електрическа и топлинна енергия и вода. Разрешаване на ново строителство, извършване на реконструкции и преустройства могат да дават само оторизираните държавни и общински органи и никой друг. Когато се преустройва нежилищно помещение или заведение, също пак в нежилищно, се постъпва по общия ред. Указание бе дадено от МРРБ с писмо № 90-04-И-77 от 20.11.2001 г., третиращо основно необходимостта от съгласие в режим на ЕС и заинтересованите собственици.Смяната на предназначението, както подчертахме, изисква одобряване (съгласуване) на нови проекти. Нотариалният акт само потвърждава правото на собственост, но не поражда други технически или юридически последици. Необходимите документи и проекти, които следва да се представят подробно, са дадени в чл. 144 от ЗУТ. Освен документа за собственост се изискват:
по т. 2 - скица-виза за проучване и проектиране, издадена от главния архитект по чл. 140 от ЗУТ;
по т. 3 - три копия от проекта, който трябва да съдържа най-малко архитектурна част, трасировъчен план (за нови обекти);
конструктивен проект и инсталационни проекти; разработен проект за организация и изпълнение и строителството (при необходимост). Всяка част трябва да включва обяснителна записка, чертежи и изчисления;
по т. 4 - положителни становища от СКО, съгласно чл. 6, ал. 5, т. 5 от ЗУТ, респективно чл. 143, ал. 5 от ЗУТ;
по т. 5 - разрешения от съответните служби за ползване на вода (за питейни, производствени и противопожарни нужди), включване на отпадните води в канализацията, топлинна и електроенергия и т.н.
След завършване на строителството, със заявление се иска от ДНСК назначаване на държавна приемателна комисия (ДПК) и издаване на разрешение за ползване.
Възможно е (след последните промени в ЗУТ) да не се изисква разрешение от съседите, но в определени от закона случаи. (18.99лв. )
По чл. 178, ал. 4 от ЗУТ не се разрешава ползването или обитаване на строежите (или части от тях) не по предназначение или в нарушение на условията по издаденото разрешение за ползване или другите строителни книжа. И още нещо: в чл. 5 на същата разпоредба се посочва, че при нарушение началникът на ДНСК или упълномощено от него лице забранява с мотивирана заповед обитаването, съответно ползването на строежа и разпорежда прекъсването на захранването с електрическа и топлинна енергия и вода. Разрешаване на ново строителство, извършване на реконструкции и преустройства могат да дават само оторизираните държавни и общински органи и никой друг. Когато се преустройва нежилищно помещение или заведение, също пак в нежилищно, се постъпва по общия ред. Указание бе дадено от МРРБ с писмо № 90-04-И-77 от 20.11.2001 г., третиращо основно необходимостта от съгласие в режим на ЕС и заинтересованите собственици.Смяната на предназначението, както подчертахме, изисква одобряване (съгласуване) на нови проекти. Нотариалният акт само потвърждава правото на собственост, но не поражда други технически или юридически последици. Необходимите документи и проекти, които следва да се представят подробно, са дадени в чл. 144 от ЗУТ. Освен документа за собственост се изискват:
по т. 2 - скица-виза за проучване и проектиране, издадена от главния архитект по чл. 140 от ЗУТ;
по т. 3 - три копия от проекта, който трябва да съдържа най-малко архитектурна част, трасировъчен план (за нови обекти);
конструктивен проект и инсталационни проекти; разработен проект за организация и изпълнение и строителството (при необходимост). Всяка част трябва да включва обяснителна записка, чертежи и изчисления;
по т. 4 - положителни становища от СКО, съгласно чл. 6, ал. 5, т. 5 от ЗУТ, респективно чл. 143, ал. 5 от ЗУТ;
по т. 5 - разрешения от съответните служби за ползване на вода (за питейни, производствени и противопожарни нужди), включване на отпадните води в канализацията, топлинна и електроенергия и т.н.
След завършване на строителството, със заявление се иска от ДНСК назначаване на държавна приемателна комисия (ДПК) и издаване на разрешение за ползване.
Възможно е (след последните промени в ЗУТ) да не се изисква разрешение от съседите, но в определени от закона случаи. (18.99лв. )
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
- marter
- Потребител
Най-вероятно не е необходимо да променяте предназначението. По-добре поискайте от продавача си да Ви даде информация /и документи/ дали от разрешението за строеж до въвеждането в експлоатация на сградата са правени промени в проекта /екзекутиви/. това можете да проверите и сам в общината.
- tiarra
- Потребител
При положение, че в удостоверенито за въвеждане в експлоатация пише "офис" то значи помещението може да се ползва като офис, а не като гараж.Няма значение какво пише в нот. акт.-той се отнася до това къде и какво сте купили/имот или пр. на строеж или нещо друго/ ,а не урежда начина на ползване.
- georgi07
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|