Случаят е следният:
Допреди 2 месеца домът на баба ми беше необитаван, тя не живее в апартамента си в 6 етажен блок. Нанесохме се там преди 2 месеца, а ми искат пари за стълбище и асансьор за предходни периоди. Редно ли е да ми искат задължения за стари периоди, за времето за което услугите не са ползвани. Какви са законовите начини за моя отказ за плащане и изобщо има ли такива?
Предварително благодаря за помощ и съдействие
- Дата и час: 29 Ное 2024, 20:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Задължена ли съм да плащам за нещо което не ползвам?
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
На какво основание ги дължи, законно има предвид, при условие, че за периода за който се изискват не е имало ползвател, който да прави пързоди за общт ток за стълбището, асансьора или да замърсява.... да не влизам в подробности, а и ако няма подпис на лицето собственик на жилището във общото решение на входа, че е съгласен със самото решение
- veronabb
- Нов потребител
Решенията на общото събрание се вземат с мнозинство от гласовете на присъстващите на събранието.А общото събрание може да взема решения, ако на събранието присъстват поне 3/4 от собствениците.Така че дори и да не е подписала, може би решението е взето и без нейния глас.
Общите разходи за осветление, вода, поддържане, почистване и др.на общите части на сградата се разпределят според броя на обитателите, които ги използват не по-малко от 1 месец.
Справка Закон за собствеността глава ІV,както и Правилник за управлението, реда и надзора в етажната собственост.
Общите разходи за осветление, вода, поддържане, почистване и др.на общите части на сградата се разпределят според броя на обитателите, които ги използват не по-малко от 1 месец.
Справка Закон за собствеността глава ІV,както и Правилник за управлението, реда и надзора в етажната собственост.
- eklekti4kata
- Потребител
На основание че е собственик на припадащата му се част от общите части - стълбища и т.н. Всеки съсобственик участва в разходите по вещта си - по принцип. Правилно ви е отговорил колегата, че е възможно събранието на етажната собственост да е решило точния начин на разпределение на разходите да е по-различен, например отсъстващите да не поемат част от таксите за асансьор и др. за периода на отсъствие, но очевидно вашият случай не е такъв. Изобщо не е необходимо писменото ви съгласие с решението, то си важи ако е взето с мнозинство на събранието на етажната собственост и ви обвързва независимо дали ви харесва.
- blossom
- Потребител
Ами да със сигурност не ми харесва, защото апартамента не е обитаван от близо 25-30 години, за което време съвсем скоро разбрах баща ми е плащал. А както е написал и вашия колега, че общите разходи за вода, поддържане, почистване и др. на общите части на сградата се разпределят според броя на обитателите.... за това става въпрос за годините през които са изисквали разходите ТАМ Е НЯМАЛО ОБИТАТЕЛИ, и колегата е уточнил разходите да са ползване не по малко от 1 месец. ... Е във такъв случай по какъв начин мога да си потърся правата?
- veronabb
- Нов потребител
veronabb,
в нашия вход има необитавани апартаменти.Никои не плаща ток,асансиор,почистване от собствениците.В момента,в които се даде под наем някои апартамент,от тогава плащат.Събранието реши да се плаща по 1 лв на празен ап. - но и това не плащат всички.Когато има някакав ремонт ,разбира се,трябва да се поеме от всички собственици.
Аз лично не живея в апартамента си - плащам само когато сам там повече от месец.В останалото време плащам там,където в момента живея.
Тъи като собственик до сега е била,или още е - баба ви,да си търсят парите от нея,ако изобщо има начин.Вие сте все едно наемател.Аз , на ваше място,сте си плащам само от времето,от което живея там.
в нашия вход има необитавани апартаменти.Никои не плаща ток,асансиор,почистване от собствениците.В момента,в които се даде под наем някои апартамент,от тогава плащат.Събранието реши да се плаща по 1 лв на празен ап. - но и това не плащат всички.Когато има някакав ремонт ,разбира се,трябва да се поеме от всички собственици.
Аз лично не живея в апартамента си - плащам само когато сам там повече от месец.В останалото време плащам там,където в момента живея.
Тъи като собственик до сега е била,или още е - баба ви,да си търсят парите от нея,ако изобщо има начин.Вие сте все едно наемател.Аз , на ваше място,сте си плащам само от времето,от което живея там.
- ciara
- Младши потребител
Вие ще си плащате за в бъдеще, а за минало време -други да му берат грижата.
Но тези други са баба ми и баща ми, т.е все едно аз. Въроса е принципен. Дали трябва или не трябва, а не кой ще поеме редишните задължения. Баща ми е душичка и дори да не трябва той пак ще даде, за дя няма пререкания с комшиите, които вижда когато ходи да наглежда апартамента/това преди е ставало на три месеца веднъж приблизително или като се обадят за течове, кражба на таван или изба.
От написаното от всички вас за което искренно благодаря, единственното което разбрах, е че всяко самостоятелно ведомство оределя съвет който взема решения. Но така и не ми стана ясно ринципно дори и аз да съм собственик/в случая съм само ползвател/ трябва ли да плащам разходи на всичките си например три имота ри условие, че живея само в един.
Но тези други са баба ми и баща ми, т.е все едно аз. Въроса е принципен. Дали трябва или не трябва, а не кой ще поеме редишните задължения. Баща ми е душичка и дори да не трябва той пак ще даде, за дя няма пререкания с комшиите, които вижда когато ходи да наглежда апартамента/това преди е ставало на три месеца веднъж приблизително или като се обадят за течове, кражба на таван или изба.
От написаното от всички вас за което искренно благодаря, единственното което разбрах, е че всяко самостоятелно ведомство оределя съвет който взема решения. Но така и не ми стана ясно ринципно дори и аз да съм собственик/в случая съм само ползвател/ трябва ли да плащам разходи на всичките си например три имота ри условие, че живея само в един.
- veronabb
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|