Колеги,ще Ви помоля кой каквото мисли да сподели по моя казус,за да мога и аз нанякъде да се ориентирам в тази оплетена ситуация.
1.През 1987 год.Община К. учредява право на строеж на лицето Х върху тогавашен общински парцел.лицето е апочнало строежа и е стигнало до излята плоча над избените помещения и до там с постройката.
2.През 1992 год.НПРС признава и възстановява правото на собственост на този общински парцел на лицето М.Постановеното и влязло в законна сила решение си е вписано по надлежния ред.След това решение между наследниците на М.е извършен договор за доброволна делба и този парцел е получен от единия наследник.
3.на 28.08.07 год.посредством снабдяване с неверни документи от община К,а именно,че това УПИ е "общинско" нотариуса при НПРС е въведен в заблуждение и е допуснал изповядване продажбата на правото на строеж от лицето Х на трето лице.Собственика на УПИ-то научи преди 2-3 дни от мен,при случайно извършена справка от мояа страна.
Въпросите ми са:
1.Имам ли налично правно основание да заведа иск за унищожаване на нотариалния акт ,поради факта,че за неговото изповядване са представени документи с неверно съдържание.
2.Правото на строеж ,което е учредено през 1987 год.със заповед на Председател на ОбНС /тогавашен/ погасено ли е по право с изтичане на 5 годишния срок - натъкнах се на противоречива съебна практика по този въпрос ?
3.Ако нямам друга правна възможност за унищожение на нотариалния акт прилбожим ли е моя случай чл.66 от ЗС ,т.е иск за изкупуване от собственика на УПИ-то на правото на строеж.И тук намерих много противоречива съдебна практика-в някои решения пише,че може,в други-че не се касае за съсобственост и не може ?
МОЛЯ ВИ ПОМОГНЕТЕ МИ !НАИСТИНА СЕ ЧУДЯ ОТ КЪДЕ ДА Я ПОДХВАЩАМ !
- Дата и час: 29 Ное 2024, 19:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ОТ КЪДЕ ДА Я ПОДХВАЩАМ !
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
- sarbijanac
- Активен потребител
1.Да
2.Ако от учредяването до реституцията са минали повече от 5г. правото на строеж е прекратено-сградата няма Акт 14.
3.Виж 1 и 2.
2.Ако от учредяването до реституцията са минали повече от 5г. правото на строеж е прекратено-сградата няма Акт 14.
3.Виж 1 и 2.
- georgi07
- Потребител
Моето мнение по поставените въпроси е следното:
1.Нямате правно основание да искате съда да обяви нотариалния акт за нищожен(нот.актове не могат да са унищожаеми).Основанията за това са изчерпателно изброени в 472 ГПК и аз поне не мога да открия такова.
2.Ако наистина сградата е построена на ниво избени помещения то правото на строеж се е погасило.(Разбира се трябва да се види и каква постройка е трябвало да се построи , да не е нещо , което да мине , че е готово в груб строеж).
3.Според мен може да се приложи чл.66.Няма аргументи за противното схващане , струва ми се , че чл.66 е категоричен.Но това е само краен вариант.
Според мен най-добре е първо един отрицателен установителен иск по чл.431(2) ГПК.Основанието-правото на строеж е погасен поради……чл.67 ЗС.Имайте предвид , че макар този срок да е наречен давност в закона , всъщност той е преклузивен.(С убедителна аргументация-М.Павлова-Гр.Право обща част) , което означава , че не е нужно възражение , а правото се е прекратило по силата на закона!
1.Нямате правно основание да искате съда да обяви нотариалния акт за нищожен(нот.актове не могат да са унищожаеми).Основанията за това са изчерпателно изброени в 472 ГПК и аз поне не мога да открия такова.
2.Ако наистина сградата е построена на ниво избени помещения то правото на строеж се е погасило.(Разбира се трябва да се види и каква постройка е трябвало да се построи , да не е нещо , което да мине , че е готово в груб строеж).
3.Според мен може да се приложи чл.66.Няма аргументи за противното схващане , струва ми се , че чл.66 е категоричен.Но това е само краен вариант.
Според мен най-добре е първо един отрицателен установителен иск по чл.431(2) ГПК.Основанието-правото на строеж е погасен поради……чл.67 ЗС.Имайте предвид , че макар този срок да е наречен давност в закона , всъщност той е преклузивен.(С убедителна аргументация-М.Павлова-Гр.Право обща част) , което означава , че не е нужно възражение , а правото се е прекратило по силата на закона!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря на колегите,които отделиха за мен време !
Като напиша ИМ ще я пейстна да я видите и за мнение също.
Като напиша ИМ ще я пейстна да я видите и за мнение също.
- sarbijanac
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|