Здравейте, може ли да ми помогнете?
Питах няколко адвоката, но всеки даде различна версия...
Пуснах същия въпрос в дир-а, дано някой да ми пише.
Баба ми преди много години ми дари апартамент, но си запази правото на ползване. След нейната смърт, се появи вуйчо ми с претенции за 1/3-та запазена част. Налага се да се прави оценка на имота.
Въпросът ми е следния... Вярно ли е, че оценката на апартамента ще е с около 30% по-малко, отколкото ако баба ми не беше запазила правото си на ползване. За мен тази оценка е много важна. Търсих из Аписа за някакъв документ, който да описва начина на тези оценки, но нищо не открих.
Можете ли малко да ме насочите къде да намеря правилник или нещо друго, в което се казва как се прави тази оценка или това е апокрифен документ за оценители?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 19:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
оценка на имот със запазено право на ползване
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
По темата
Очевидно има логика, че спада данъчната оценка на имот, чието право на собственост се ограничава, тъй като то се състои от право на владение, на ползване и на разпореждане
Отговорите според мен са:
1. Във формуляра за изготвяне на дан. оценка
2. В нормативната уредба - ЗУТ, ЗМДТ..
3. в интернет - можете да погледнете например този линк към един портал за имоти: http://209.85.135.104/search?q=cache:PE ... cd=6&gl=bg
Успех
Отговорите според мен са:
1. Във формуляра за изготвяне на дан. оценка
2. В нормативната уредба - ЗУТ, ЗМДТ..
3. в интернет - можете да погледнете например този линк към един портал за имоти: http://209.85.135.104/search?q=cache:PE ... cd=6&gl=bg
Успех
- ggari
- Младши потребител
Re: По темата
ggari написа:Очевидно има логика, че спада данъчната оценка на имот, чието право на собственост се ограничава, тъй като то се състои от право на владение, на ползване и на разпореждане
Да де, ама като бабата е починала, не мислите ли, че това нейно лично право на ползване, което тя си е запазила, се е погасило с нейната смърт?!
Послушайте съвета на д-д, защото ако баба Ви наистина Ви е дарила имота, той би трябвало да е изцяло Ваша собственост още към момента на дарението.
- dozn03
- Потребител
По темата
Да, правото на ползване се погасява със смъртта на правополучателя.. също и по други начини..
Аз имах предвид, че принципно има логика, че спада данъчната оценка на имот, чието право на собственост се ограничава.
хубаво ми цитираш чл. 2 от приложение № 2 към ЗМДТ, ама май не си стигнал чак до чл. 24?
Аз имах предвид, че принципно има логика, че спада данъчната оценка на имот, чието право на собственост се ограничава.
хубаво ми цитираш чл. 2 от приложение № 2 към ЗМДТ, ама май не си стигнал чак до чл. 24?
- ggari
- Младши потребител
Оценителят наглася цената според желанията на възложителя, като използва различни методи за оценка. Не съм чувала учредено право на ползване да намаля цената. Най-добре се свържете с лицензиран оценител, той ще ви даде най-точна представа как стоят нещата. Ако ми кажете от кой район на Бг, мога да ви насоча към някой оценител.
- nevena_kovacheva
- Младши потребител
След смъртта на баба ви, трябва да подадете коригираща данъчна декларация за имота, с която да се отрази че няма ползвател на имота, така данъчната оценка ще отразява действителното положение, т.е ще е по- висока. За удовлетворяване на претенциите на наследници със запазена част ще се "гледа" пазарна оценка. Но това е тема на друг разговор. Обърнете се към адвокат.
- renic
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|