начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Сложна имуществена делба

Казуси за недвижими имоти

Сложна имуществена делба

Мнениеот borislavabp » 28 Сеп 2007, 15:07

Здравейте! Нуждая се от помощ, защото до другата седмица, когато е срещата ми с адвокат искам да знам какво ме очаква. Случаят е твърде сложен и биха възникнали допълнителни въпроси, особено след като се опитам да го преразкажа.
Майка ми получи нот.покана да предостави ключ от жилището, (в което тя живее,) на сънаследниците, с които води дела от 10г, или в противен случай да се счита за уведомена, че дължи наем в размер на.... Това става в момент, в който е влязло в сила решение на ВКС в което са упоменати само квотите на двете страни, т.е. делбени дела все още не са водени. Незная дали това е достатъчна информация за въпросите, които ще задам ( ако някой прояви интерес, защото казусът е .... бих го въвела по-навътре в делото). Най-големия проблем е, че въпросния апартамент трябва да се раздели между 6 човека (по 3деца на всеки от наследодателите) и е много трудно да се направи някакво споразумение, защото все някой няма да е съгласен на условията (майка ми не желае поравно, защото има завещание за гледане и 2/3 от апартамента е изплатен след отчуждаване на наследствен имот на единия наследодател – неин баща)
1. Какви са правата на майка ми при така поставено искане за: „достъп и безпрепятствено ползване на жилището, от което притежаваме идеална част – като за целта ни предоставите ключ от апартамента”? „Частта” е 1/3 при определяне на квотите.
2. Това че е уведомена за размера на наема (който е преднамерено твърде висок) на какво правно действие подлежи? Може ли да се обжалва (размера)? Без съдебно решение следва ли да се изплаща наем и колко би продължило делото за наем (има ли бърза процедура?)
3. Какви дела следват – делбено?, за размера на наема?, за правото да ползват лично „идеалната” си част?
Благодаря Ви за вниманието и евентуално отговорите! Ще Ви бъда благодарна ако ме насочите къде да попрочета, за да знам как и какво да питам адвоката ни!
Приятни почивни дни!
Последна промяна borislavabp на 28 Сеп 2007, 15:56, променена общо 1 път
borislavabp
Нов потребител

Мнениеот borislavabp » 28 Сеп 2007, 15:32

очаквах точно този отговор, точно от вас :oops: и то най-бързо
дано колегите ви бъдат по-благосклонни, тъй като (не искам да навлизам в подробности) моя адвокат е пропуснал да ме уведоми за решението наВКС, което е в сила от май т.г. и съм пропуснала доста време.
мисля че форумът е и за това - ние лаиците да зададем своите въпроси без да ангажираме някой с отговорността да ни отговаря
borislavabp
Нов потребител

Мнениеот borislavabp » 28 Сеп 2007, 15:59

Много Ви благодаря danika :roll:
Мислех че тепърва предстои делбата, а тя е преполовена :?
borislavabp
Нов потребител

Мнениеот mitko6 » 28 Сеп 2007, 18:14

Необходимо е Вашата майка да предложи на останалите съсобственици да урудят начина на ползване на делбената вещ. А това може да се постигне или чрез ползване на общата вещ от всеки един от съделителите по периоди съобразно своята ид. част от правото на собственост или да ползва всеки един отделна част от съсобствената вещ. А в производството във втората фаза, по извършване на допуснатас влязло в сила решение делбата, можете да предявите срещу останалите наследници своите насрещни права или чрез т. нар. искове по сметките или чрез възражение за прихващане - напр. за извършени подобрения, за увеличаване или съхраняване на наследственото имущество приживе на наследодателя и пр.
mitko6
Потребител

Мнениеот borislavabp » 29 Сеп 2007, 00:01

danika, благодаря ти - непременно ще спомена това пред адвоката mitko6 надявам се да се свърши с едно извънсъдебно споразумение, защото не ми се мисли за вариантите, които споменаваш - много години са това и са се сменили доста емоционални състояния (най-вече при майка ми). сега е време чувствата да отстъпят място на разума. :?
borislavabp
Нов потребител

Мнениеот borislavabp » 29 Сеп 2007, 00:02

напротив - надявам се никой друг да не е изтълкувал по подобен начин въпросите ми. наистина нямам база за сравнение по отношение на адвокатите, а сложността и продължителността на делото не позволяват да избираме (то и никой не се наема, а даже се отказва). Прав сте![color=green]Понякога (и точно от това се опасявам) съдбата на човек е в ръцете на напълно непознати и е трудно. Все пак е по-добре да е при вас, отколкото при лекари (казвам това не за да коментирам способности, а защото здравето не се купува).
Дано сте ме разбрали правилно, че не ми се мисли какво ще последва
borislavabp
Нов потребител

Мнениеот mitko6 » 29 Сеп 2007, 07:48

borislavabp написа:надявам се да се свърши с едно извънсъдебно споразумение

Това е най-мъдрото разрешение!
mitko6
Потребител

Re: Сложна имуществена делба

Мнениеот DEKAH » 29 Сеп 2007, 21:18

borislavabp написа: Майка ми получи нот.покана да предостави ключ от жилището, (в което тя живее,) на сънаследниците, с които води дела от 10г, или в противен случай да се счита за уведомена, че дължи наем в размер на.... Това става в момент, в който е влязло в сила решение на ВКС в което са упоменати само квотите на двете страни, т.е. делбени дела все още не са водени.

Я да се включа в типично мой стил.

Щом сте получили нотариална покана, с която Ви канят да предоставите ключ от съсобствения имот направете следното. Отидете при колга, който ще Ви изработи нот. покана, с която да отговорите на исканията на съделителите. Нещо от сорта:

Уважами съсобственици. В отговор на Ваша нотариална покана от .... с която желаете да ви осигуря достъп до съсобствения ни имот Ви правя следното предложение:
Заповядайте на ..... 2007 год. в офиса на моя адвокат, който се намира ......., да Ви предам ключовете на съсобствения ни апартамент, за да го ползвате въз основа на правата си на съсобственици, постановени с решение №.... на ВКС. Тъй като имота е рално неподелям предлагам да Ви предостъпя съответната си идеална част до приключване на съдебната делба, като за съответното ползване вие, ще ми заплащате сумата от 2000 евро на месец. Моят адвокат е изготвил проекто договора за наем, като подписването му ще стане пред нотариус и ще бъде вписан. Ако не се явите на посоченото място в посоченото време считам, че сте съгласни и нямате нищо против да ползвам общия ни имот безвъзмездно, като заявявам, че ще се грижа за стопанисването му с грижата на добър стопанин и ще извършвам необходимите ремонти, за които ще Ви представя съответните платежни документи.

:lol: :lol: :lol:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот borislavabp » 29 Сеп 2007, 23:59

Яко! 8) DEKAH, благодаря ти за "твоя" стил! Може и да е на шега казано, но предвид всички абсурди в това дело, това ми се вижда много практично :oops:
borislavabp
Нов потребител

Мнениеот borislavabp » 01 Окт 2007, 14:34

Благодаря Ви за отговорите!
Със следната подробност: (освен ако не си водят нотариус със себе си ) отговорът на нотариалната покана си е писмено доказателство, а "размислянето" и отказът на съделителя тепърва трябва да се установяват или документират с последваши покани в стил "вие не ни осигурихте достъп, отказахте и т.н."

Поканата за която Ви говоря е при нотариус :?
Днес проверих и се оказа че адвоката ни не е присъствал на гледането на делото пред ВКС, което едва ли би променило решението, но е доста смущаващ факт :roll:
Иска ми се всичко да свърши и то по-скоро, но не знам на срещата със съсобствениците как точно да действаме, защото в нея пише "да ни осигурите достъп и безпрепятствено ползване... като за целта ни предоставите ключ. Вие предлагате да не ходим на тази среща, а да противодействаме с подобна покана, но аз искам преди всичко да им предложа пари и да приключваме. Лошото е че алчността и този път сигурно ще попречи, тъй като едва ли всички ще се съгласят (5човека). а за пазарлък му 6-има не ми се мисли...
borislavabp
Нов потребител

Назад към Имотни казуси